Як виростити міцні і здорові плодові дерева: поради садівниці з Тернопільщини

Обробляти дерево необхідно повністю від верхівки до землі, каже Любов Бойко

Навесні разом із садом оживають і його проблеми: шкідники та хвороби. Найкращий спосіб їх позбутися – провести обприскування. Але не одне, як часто помилково вважають початківці. Знана на Тернопільщині садівниця Любов Бойко наголошує, що для того, аби виростити міцний і здоровий сад, навесні, його потрібно обробити чотири рази. Про це пише Сільський Господар Плюс.

Перше обприскування саду є найважливішим, тому йому потрібно приділити особливу увагу, – наголошує пані Люба, яка має понад 20 років садівничого досвіду. – Проводять його ранньою весною до початку набрякання бруньок за середньодобових температур приблизно +4°С. Для обробки використовують тривідсотковий розчин бордоської суміші, до якої входять вапняний і мідний купорос.

Друге обприскування проводять через 7–14 днів, після того як бруньки на рослині починають розвиватися у вигляді зелених ще згорнутих конусів. Застосовують комплексний препарат, до складу якого входять інсектицид і фунгіцид. Перші захищають дерево від шкідників, другі – від хвороб. Крім того, Любов Бойко обов’язково радить додавати до препарату карбамід. Він гальмує вегетацію, що може вберегти квіти від весняних приморозків, і водночас є азотним добривом, яке навесні особливо потрібне рослинам.

Третє обприскування – по рожевому бутону. Обирають сучасні препарати та готують із них так звану «бакову суміш», до складу якої входять інсектицид, фунгіцид та акарицид (для боротьби з кліщем).

Четверте обприскування саду проводять теж баковою сумішшю відразу після цвітіння.

Щоб весняні обприскування дали результат, їх потрібно робити вчасно, орієнтуючись на погодні умови і фази розвитку рослин у саду.

Обробляти дерево необхідно повністю від верхівки до землі. Не завадить обприскати і пристовбурові кола.

Під час кожного обприскування потрібно змінювати препарати, інакше вони викликатимуть у дерев звикання і не даватимуть бажаного результату.

Через три тижні після весняного обприскування тією ж баковою сумішшю слід здійснити п’яту обробку саду. Наступні літні обробки залежать від погодних умов. Тому необхідно постійно ретельно стежити за станом дерев, перевіряти, чи не з’явилися там шкідники і хвороби. За такий догляд сад неодмінно віддячить щедрим урожаєм, – каже Любов Бойко.

Авторка: Марія Безкоровайна

Фото: Сільський Господар Плюс

Вибір читачів за тиждень

Відео