Які ліки є безкоштовними для тернополян та де їх шукати?

1

Деякі ліки тернополяни можуть отримати безкоштовно, коли лікуються на стаціонарі. Це препарати від різних поширених і складних захворювань, які входять до Нацпереліку.

Безкоштовні ліки придбані за кошти платників податків, тому їх закупівля відбувається на рівні держаних програм, або коштом місцевих бюджетів. До безплатних ліків із Нацпереліку входить понад 400 різних препаратів, від поширених хвороб: серцево-судинних, захворювань дихальних шляхів, нирок, інфекційних хвороб та інші. Впродовж усього періоду лікування потрібні пацієнту препарати надаються безкоштовно.

- Перевірити наявність ліків у медзакладі можна різними способами. Один з них – інформаційні стенди в закладах охорони здоров’я, перелік ліків на яких має оновлюватися щотижня. Таку інформацію розміщують на веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь. Для мобільного телефону ви можете завантажити додаток Ліки Контроль, де знайдете потрібний медзаклад і список безкоштовних ліків у ньому, - пише Урядовий портал.

Якщо у Нацперліку є потрібні вам ліки, але у медзакладі, де проходите лікування, їх немає, ви можете написати скаргу, зразок якої є у додатку «Ліки Контроль» та на сайті. Віддайте документ головному лікарю та направте його у Департамент охорони здоров’я свого міста, аби з’ясувати, чому даний медзаклад порушує законодавство.

У майбутньому такі заяви можна буде заповнити в електронному форматі й автоматично надіслати у Департамент охорони здоров’я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео