Юлія Пацкаль

Які свічки краще придбати на випадок відключення світла

Будьте обережні з парафіновими свічками. Використовуйте їх з перервами і провітрюйте приміщення

Внаслідок російських атак по енергетичній інфраструктурі України чимало населених пунктів знеструмлені. Щоб не сидіти в темряві, нам можуть допомогти ліхтарі та свічки. У Центрі стратегічних комунікацій виокремили декілька видів свічок, які краще купувати в разі відключення електроенергії. Також розповідають, як змайструвати її власноруч.

Свічки з бджолиного воску 

Вважаються найбільш екологічними, безпечними та без різкого запаху. Такий віск практично не горить, а тільки плавиться. При горінні не залишає кіптяви. 

Іноді до складу маси додають частку парафіну в строгому процентному співвідношенні, щоб не порушити природні властивості воску. Однак якщо на восковій свічці є горизонтальні тріщини і вона легко кришиться – значить, у ній понад 30% парафіну. 

Коштують такі свічки дорожче за інші через високу вартість сировини. Ціна стартує від 100 грн за набір тонких (“церковних”) свічок. Час горіння залежить від розміру, однак найменші з магазину горять до години. 

Свічки з рослинного воску (стеаринові) 

Стеарин виробляється з різних олій, наприклад, пальмової. Стеаринові свічки легко розпізнати: вони матові, а після згоряння утворюється прозорий шар з малюнком, схожим на сніжинки. 

  • Свічки з пальмового воску. Твердий і нежирний матеріал. Горить практично без запаху. Однак крихкий – його легко зламати.
  • Свічки з соєвого свічного воску. Матово-білого кольору, при нагріванні матеріал стає рідким і прозорим з “молочним” запахом.
  • Свічки з кокосового воску.  Дорожчі за пальмові і соєві, горять також довше за інші (1 см – до 5 годин). Однак їх рідко можна знайти у магазинах.

Такі свічки виділяють концентрований аромат, тому їх рекомендується застосовувати у великих приміщеннях. 

Ціни на свічки з рослинного воску: від 100 грн за свічку малого розміру. Час горіння залежить від розміру, однак найменші горять до 45 хвилин. 

Парафінові свічки

Парафін без домішок і без додаткового очищення має неприємний запах. Є свічки, зроблені з парафіну високого очищення, ті, в які додають ароматизатори. 

Чим більше в складі свічки погано очищеного парафіну, тим більше кіптяви. Будуть нерівномірне полумʼя і чорний “наліт” під час горіння. 

Зловживати парафіновими свічками, спалюючи їх одну за одною, не варто. Краще робити невеликі перерви та не забувати провітрювати приміщення. Їхній єдиний плюс – дешево. Ціна на парафінову свічку найменшого розміру стартує від 20 грн. Час горіння залежить від розміру, однак найменші згорають за пів години. 

Гелеві свічки

Ці свічки безпечніші, ніж ті, які зроблені з технічного парафіну. Але в гелевих свічках є нюанс – декоративний наповнювач. При згорянні тканина і пластмаса можуть виділяти неприємний запах, до того ж вони легко спалахують і вогонь може стати неконтрольованим. Тому краще купувати гелеві свічки з камінцями, які не займуться.

Час горіння – в середньому 4 години (але залежить від розміру).

Середня ціна – 250 гривень. 

Як змайструвати свічку власноруч  

З однієї воскової свічки довжиною 30 сантиметрів можна змайструвати 6 свічок тривалого горіння, кожна з яких горітиме 10-12 годин. 

Що для цього потрібно: 

  • маленька банка, склянка або чарка з товстим склом;
    парафінова свічка;
  • воскова свічка;
  • дрібка солі;
  • олія (рафінована без запаху);
  • ніж;
  • сірники або запальничка.

Як зробити:

  1. Розділіть воскову свічку на кілька частин орієнтовно по 5 сантиметрів. 
  2. На дно ємності крапніть трішки розтопленого парафіну і, поки він не застиг, закріпіть на ньому відрізок свічки.
  3. Налийте у ємність олію, додайте дрібку солі, яка прибере з олії вологу.
  4. Свічка довготривалого горіння готова. 

Свічка з картоплі 

  • Що знадобиться:
  • маленька тарілка (зі скла чи глини);
  • картоплина;
  • імпровізований ґніт – мотузка з натуральної тканини, марлі, бинта чи шнурівка;
  • олія (рафінована без запаху).

Як зробити:

  1. Налийте в тарілку орієнтовно 100 мл. олії. 
  2. Виріжте кружальце картоплі завтовшки в 1 сантиметр і зробіть посередині отвір для запалювального ґноту.
  3. І картопляне кружальце, і сам ґніт змастіть олією.
  4. Протягніть ґніт через картоплю, щоб зверху виступало орієнтовно пів сантиметра. 
  5. Покладіть картоплину в тарілку з олією та підпаліть ґніт.
  6. Орієнтовно 100 мл. олії і 3-5 см. ґноту горітимуть до 6 годин.

Читайте також: Свічка по-тернопільськи: житель обласного центру поділився цікавим винаходом 

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео