Які свічки краще придбати на випадок відключення світла
Будьте обережні з парафіновими свічками. Використовуйте їх з перервами і провітрюйте приміщення
Внаслідок російських атак по енергетичній інфраструктурі України чимало населених пунктів знеструмлені. Щоб не сидіти в темряві, нам можуть допомогти ліхтарі та свічки. У Центрі стратегічних комунікацій виокремили декілька видів свічок, які краще купувати в разі відключення електроенергії. Також розповідають, як змайструвати її власноруч.
Свічки з бджолиного воску
Вважаються найбільш екологічними, безпечними та без різкого запаху. Такий віск практично не горить, а тільки плавиться. При горінні не залишає кіптяви.
Іноді до складу маси додають частку парафіну в строгому процентному співвідношенні, щоб не порушити природні властивості воску. Однак якщо на восковій свічці є горизонтальні тріщини і вона легко кришиться – значить, у ній понад 30% парафіну.
Коштують такі свічки дорожче за інші через високу вартість сировини. Ціна стартує від 100 грн за набір тонких (“церковних”) свічок. Час горіння залежить від розміру, однак найменші з магазину горять до години.
Свічки з рослинного воску (стеаринові)
Стеарин виробляється з різних олій, наприклад, пальмової. Стеаринові свічки легко розпізнати: вони матові, а після згоряння утворюється прозорий шар з малюнком, схожим на сніжинки.
- Свічки з пальмового воску. Твердий і нежирний матеріал. Горить практично без запаху. Однак крихкий – його легко зламати.
- Свічки з соєвого свічного воску. Матово-білого кольору, при нагріванні матеріал стає рідким і прозорим з “молочним” запахом.
- Свічки з кокосового воску. Дорожчі за пальмові і соєві, горять також довше за інші (1 см – до 5 годин). Однак їх рідко можна знайти у магазинах.
Такі свічки виділяють концентрований аромат, тому їх рекомендується застосовувати у великих приміщеннях.
Ціни на свічки з рослинного воску: від 100 грн за свічку малого розміру. Час горіння залежить від розміру, однак найменші горять до 45 хвилин.
Парафінові свічки
Парафін без домішок і без додаткового очищення має неприємний запах. Є свічки, зроблені з парафіну високого очищення, ті, в які додають ароматизатори.
Чим більше в складі свічки погано очищеного парафіну, тим більше кіптяви. Будуть нерівномірне полумʼя і чорний “наліт” під час горіння.
Зловживати парафіновими свічками, спалюючи їх одну за одною, не варто. Краще робити невеликі перерви та не забувати провітрювати приміщення. Їхній єдиний плюс – дешево. Ціна на парафінову свічку найменшого розміру стартує від 20 грн. Час горіння залежить від розміру, однак найменші згорають за пів години.
Гелеві свічки
Ці свічки безпечніші, ніж ті, які зроблені з технічного парафіну. Але в гелевих свічках є нюанс – декоративний наповнювач. При згорянні тканина і пластмаса можуть виділяти неприємний запах, до того ж вони легко спалахують і вогонь може стати неконтрольованим. Тому краще купувати гелеві свічки з камінцями, які не займуться.
Час горіння – в середньому 4 години (але залежить від розміру).
Середня ціна – 250 гривень.
Як змайструвати свічку власноруч
З однієї воскової свічки довжиною 30 сантиметрів можна змайструвати 6 свічок тривалого горіння, кожна з яких горітиме 10-12 годин.
Що для цього потрібно:
- маленька банка, склянка або чарка з товстим склом;
парафінова свічка; - воскова свічка;
- дрібка солі;
- олія (рафінована без запаху);
- ніж;
- сірники або запальничка.
Як зробити:
- Розділіть воскову свічку на кілька частин орієнтовно по 5 сантиметрів.
- На дно ємності крапніть трішки розтопленого парафіну і, поки він не застиг, закріпіть на ньому відрізок свічки.
- Налийте у ємність олію, додайте дрібку солі, яка прибере з олії вологу.
- Свічка довготривалого горіння готова.
Свічка з картоплі
- Що знадобиться:
- маленька тарілка (зі скла чи глини);
- картоплина;
- імпровізований ґніт – мотузка з натуральної тканини, марлі, бинта чи шнурівка;
- олія (рафінована без запаху).
Як зробити:
- Налийте в тарілку орієнтовно 100 мл. олії.
- Виріжте кружальце картоплі завтовшки в 1 сантиметр і зробіть посередині отвір для запалювального ґноту.
- І картопляне кружальце, і сам ґніт змастіть олією.
- Протягніть ґніт через картоплю, щоб зверху виступало орієнтовно пів сантиметра.
- Покладіть картоплину в тарілку з олією та підпаліть ґніт.
- Орієнтовно 100 мл. олії і 3-5 см. ґноту горітимуть до 6 годин.
Читайте також: Свічка по-тернопільськи: житель обласного центру поділився цікавим винаходом
Фото з відкритих джерел