Юлія Пацкаль

Що приготувати їсти, якщо немає світла та газу

Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож варто ними запастися

Ворог продовжує атакувати критичну інфраструктуру України. Сотні населених пунктів залишились знеструмленими. Якими продуктами варто запастись, та що можна приготувати без світла та газу, пояснили у чат-боті Dovidka.Info.

Якими продуктами запастися

Подбайте про продукти харчування тривалого зберігання. За потреби, їх можна взяти з собою в укриття. Бажано, щоб ці продукти не потребували багато води для приготування. Це можуть бути; 

  • сублімовані продукти (каші, супи, локшина);
  • консерви м’ясні, рибні, овочеві;
  • хлібці та печиво;
  • горішки;
  • шоколад;
  • сухофрукти.

Варто подумати, які продукти споживаєте ви та ваша родина. Зробіть триденний продуктовий запас для дому.

Навіть, якщо зникло світло тримайте їжу в холодильнику. Ще кілька годин після відключення він зберігатиме холод. 

Намагайтеся якомога менше відчиняти дверцята холодильника. Спершу з’їжте продукти, які швидко псуються. 

Якщо на вулиці низька температура, їжу можна тримати на балконі чи підвіконні.

Що приготувати, коли немає електрики

Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож варто ними запастися.

Каші, для приготування яких потрібен окріп:

Ячна каша - залити кип’ятком і залишити на 2-3 години.

Пшоняна каша - залити окропом і почекати 1 годину.

Пшенична каша - залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло.  Почекати 30-50 хвилин для настоювання.

Булгур - не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)

Гречана каша

Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.

Перлова каша - цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.

Кускус - крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. Якщо є кип’яток,  вистачить 5-10 хвилин.

Вівсянка (або вівсянка в пластівцях) - лля приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.

Манна каша - залийте холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.

Кіноа залити холодною водою й залишити на ніч.

Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.

Нагадаємо, дізнатися про причину відсутності світла тернополяни можуть через чат-бот.

Читайте також: Як правильно користуватись побутовими приладами, аби економити електроенергію.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео