Єдиний активний вулкан України, аналогів якому немає в усьому світі: куди тернополянам відправитися на вихідні (фото, відео)

1Yaroslav Bedarus_google+

Мало хто знає, однак в Україні є єдиний активний вулкан, аналогів якому немає в усьому світі. Розташоване чудо природи на Прикарпатті у селі Старуня (Богородчанського району Івано-Франківської області, в передгір'ї Ґорґанів).

Можна сказати, що вулкан - наполовину рукотворний. Так, понад століття тому у цих місцях розробляли нафтові та озокеритні родовища.

Starunya5
Starunya5

Тепер же ґрунтові води, які насичені киснем, проникають глибоко в землю, окисляються і викликають приплив енергії, який і живить грязьовий вулкан.

unikalne_prykarpattia_1
unikalne_prykarpattia_1

Геологічна пам'ятка природи унікальна не лише в Україні, але й в усьому світі. Перш за все, своїм виникненням. По-друге, мінералами, які виходять на поверхню з понад тисячі метрів глибини.

Грязевий_вулкан2
Грязевий_вулкан2

Сьогодні вулкан має 8 кратерів і 12 непостійних мікрократерів, які виділяють газ, воду, глинисту пульпу, інколи нафту або її складники. Водночас наявні на території Старунського вулкану озокерит, гарячі грязі, води високої мінералізації мають цінні лікувальні властивості.

images
images

Науковці висловлюють декілька точок зору щодо причини виникнення цього геологічного дива. За однією з гіпотез, вулкан утворився на так званій антиклінальній складці, тобто випуклій структурі, яка має кілька розломів земної кори. Внаслідок певних фізико-хімічних процесів на глибині 600—1000 метрів і відбуваються виверження грязей, мінеральної води, розсолів. Тут також утворюються сполуки свинцю, цинку, є прояви новітньої тектоніки, молодих рухів земної кори. За перших 7 років ця територія піднялася на 1 метр.

yediniy-diyuchiy-vulkan-ukrayini
yediniy-diyuchiy-vulkan-ukrayini

До слова, не єдиним вулканом славиться Старуня. На території села знайдено 17 давніх поселень VII—V тисячоліть до нашої ери, фрагменти кераміки та кам'яні вироби. Перша письмова згадка походить з грамоти 1378 року, коли князь опольський Володислав подарував село за вірну службу Некрі.

За однією з версій істориків, саме у Старуні опришки Олекси Довбуша заховали скарби, здобуті у Богородчанському замку.

vulkan-starunya-vulkan-starunya-ukraina-gryazevoj-vulkan-starunya-vulkan-v-starune-vulkan-v-sele-sta-58a1ce3758950
vulkan-starunya-vulkan-starunya-ukraina-gryazevoj-vulkan-starunya-vulkan-v-starune-vulkan-v-sele-sta-58a1ce3758950

Добратися до Старуні з Тернополя можна так: автобусом чи поїздом до Івано-Франківська, звідти до села рейсовою маршруткою. Поїздка триватиме три години.

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео