Тетяна Бакай

Юний свічковар з Тернопільщини розповів про своє захоплення (фото, відео)

Спершу хлопець колекціонував свічки, а потім вирішив робити їх сам. За рік 13-річний Олександр Думка виготовив вже понад тисячу свічок. Особливо на них є попит перед Стрітенням

Восьмикласник з Тернопільщини має оригінальне захоплення — виготовлення свічок. За рік 13-річний Олександр Думка з села Грабовець виготовив понад тисячу свічок, які особливо популярні перед Стрітенням. Хлопець виставляє фото своїх робіт на інстаграм-сторінці і вже має чимало покупців. Про особливості виготовлення свічок юнак розповів Терену.

Я вже доволі давно цікавився свічками, колекціонував їх, а тут побачив відео і вирішив виготовляти їх самостійно. Труднощі виникали на початку, адже я навчався всього сам. То ж спершу було багато марно витрачених матеріалів та свічок, — пригадує Олександр. 

Хлопець виготовляє свічки двох видів: зі скрученої вощини та вилиті з воску, який попередньо заливає у склянку.

Вощина — це медові соти. Я ріжу її відповідно до необхідного розміру та починаю скручувати. Але робити це варто обережно, інакше свічка може бути зігнутою. Другий вид свічок складніший, тому що потрібно топити віск та додавати при правильних градусах запах та колір, — розповідає свічковар. 

Свічку з вощини Олександр робить приблизно 30 хвилин, а ось на виготовлення литої свічки необхідно 1-2 дні, адже важливо, щоб віск добре застиг. Вдень вдається виготовити близько 20-30 свічок з вощини залежно від кількості замовлень. Для оздоблення своїх виробів юнак використовує засушені квіти, які сам збирає й сушить. Хлопець виготовляє тематичні свічки відповідно до свят. 

До прикладу на Великдень я роблю свічки у вигляді яєчок, до Стрітення — свічки для освячення в храмі, — каже свічникар. 

Читайте також: Тернопільські пластуни продають стрітенські свічки заради доброї справи.

Ажіотаж, як каже Олександр, буває саме перед святами, адже тоді доводиться виготовляти багато свічок. 

Я помітив, що найбільше людям подобаються свічки з вощини чорного та білого кольору, їх замовляють найбільше, — зазначає свічковар.  

У його доробку є й ароматичні свічки. Приміром, із запахом кави, кокосу, какао, вишні, шоколаду, манго.

Олександр не залишається осторонь подій в Україні і намагається підтримувати своєю роботою захисників. Віск, який залишається від виготовлення свічок хлопець використовує на створення розпалювачів.

Це ватні диски, які я покриваю воском. Такі вироби допомагають нашим хлопцям легко розпалити багаття та зігрітися, — пояснює юнак. 

Розвивати своє захоплення і надалі виготовляти свічки Олександра мотивують відгуки та теплі слова покупців й рідних. Людям подобаються роботи хлопця і вони радять йому не покидати цю справу.

Читайте також: У Тернополі збирають матеріали на окопні свічки для захисників

Працівники гімназії на Тернопільщині виготовляють окопні свічки для захисників

Роблять по 100 окопних свічок у день: на Тернопільщині молодь і діти долучаються до допомоги захисникам

Фото з особистого архіву Олександра Думки 

Вибір читачів за тиждень

Відео