Віра Олександрович

За період з 1 березня по 31 березня 2020 року жителям Тернопільщини платити не треба

Яцина_офіційне

Як нараховується податок на нерухоме майно? Чи нараховують цей податок неповнолітнім? Що робити, якщо фізособа-підприємець зазначила своє житло як податкову адресу і працює у власній квартирі чи будинку? Чи є якісь пільги через COVID-19?

Нещодавно начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина під «гарячої» лінії розповідав усім охочим про нарахування і сплату громадянами податку на нерухомість. Найцікавіші запитання-відповіді, що стосувалися фізичних осіб, для «Терену» підібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Як нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичним особам?

- Насамперед нагадаю, що платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі - нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. У 2021 році цей податок нараховують фізичним особам-власникам об'єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020-й, виходячи з розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2020 року – 4 723 грн.

- Від сплати земельного податку пенсіонерів звільнили. Може, не доведеться платити і за нерухомість? 

- Ні, таке звільнення не діє на пенсіонерів. 

- Чи змінили понаднормові метри для сплати за нерухомість? 

- Ні, база оподаткування об'єкта житлової нерухомості, в тому числі їхніх часток, що перебувають у власності фізособи-платника податку, зменшується у 60 кв. м для квартири або квартир незалежно від їхньої кількості і 120 кв. м - для будинку чи будинків також незалежно від їхньої кількості. Для різних типів нерухомості, а також їхніх часток норма становить 180 кв. м.

Пільги з податку для фізосіб не застосовуватимуть до об'єктів оподаткування, якщо їхня площа перевищує п'ятикратний розмір неоподаткованої площі: для квартири – 300 кв. м, для житлового будинку – 600 кв. м, для різних типів об'єктів житлової нерухомості – 900 кв. м. Також пільги не нараховуватимуть на нерухомість, яку власники здають в оренду, лізинг, позичку чи використовують для бізнесу. Так, на пільги не мають права фізособи-підприємці, які зазначили своє житло як податкову адресу і працюють у власній квартирі чи будинку.

- Чи нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, неповнолітнім особам?

- За неповнолітніх власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

- Чи передбачили законодавством звільнення від сплати податку у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)?

- Законом від 30.03.2020 р. №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» визначили, що об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відповідно до ст. 266 ПКУ, в період з 1 березня по 31 березня 2020 р.

Отже, у 2021-му обчислення сум податку за звітний 2020 рік з об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізосіб, здійснюється податковим органом за винятком періоду з 1 березня по 31 березня 2020 р.

- Який механізм визначення платника податку за нерухомість, якщо вона перебуває у спільній власності? 

- Якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна особа - за належну їй частку. Якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений у натурі, платником податку є один з власників, визначений за згодою, якщо інше не встановили судом. 

Наголошую, у разі, якщо нерухомість перебуває у спільній сумісній власності і поділена в натурі, платником податку є кожна з осіб за належну їй частку.

- Як діяти громадянину, у якого є невідповідність податкової адреси? 

- Якщо платник податку не отримав повідомлення-рішення через невідповідність податкової адреси із фактичним місцем проживання, він має звернутися до податкового органу за місцем реєстрації для сплати податку. 

- Сплата та яка відповідальність для власника нерухомості? 

- Обов’язок щодо сплати податку виникає у фізосіб протягом 60 календарних днів з моменту вручення відповідного повідомлення. У випадку, якщо контролюючий орган не надіслав податкове повідомлення-рішення у визначений строк, платники податку звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату, відповідно до пп. 266.10.2 п. 266.10 ст. 266 ПКУ.

Проте у випадку прострочення сплати узгодженого податкового зобов’язання, передбачена відповідальність: при затримці до 30-ти календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу; при затримці більш як 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми боргу.

Довідка. Пп. 266.5.1 ПКУ передбачили, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюють за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад (ОТГ), що створені згідно із законом і перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 м бази оподаткування. 

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео