«З путіним не може бути справжніх переговорів»: заява Синоду УГКЦ стосовно нещодавніх висловів Папи Римського

Синод зазначив, що це позиція більшості українців.

Єпископи Постійного Синоду УГКЦ, які зібралися на засіданні у США, виступили із заявою щодо нещодавніх висловів Папи Франциска в інтерв’ю швейцарському телеканалу «Radio Televison Suisse». Заяву опублікували на сайті УГКЦ.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск зазначив, що сильнішим у російсько-українській війні буде той, «хто матиме мужність підняти білий прапор».

Зміст заяви

Ми все ще не маємо повної версії інтерв’ю, яке Папа Франциск дав швейцарському телеканалу «Radio Télévison Suisse» (його публікація запланована на 20 березня). За словами пресслужби Святого Престолу, посилання на «білий прапор» в інтерв’ю — це заклик до перемовин, а не до капітуляції України. У цій розмові Святіший Отець говорить не лише про війну росії проти України, а й про війну між Ізраїлем і ХАМАСом. Як зазвичай, Папа Франциск закликає до врегулювання збройних конфліктів шляхом переговорів.

Сьогодні ми не хочемо застановлятися на словах Папи, а прагнемо ще раз наголосити на позиції жертв російського вторгнення в Україну. Йдеться про позицію більшості українців.

Кожному, хто живе в Україні, зрозуміло, що зараз Україна, як ми неодноразово заявляли у Вашингтоні, Філадельфії та Нью-Йорку, промовляючи до представників влади, української громади у США та широкої громадськості, зранена, але незламна, втомлена, але стійка. Українці не можуть припинити захищатися, тому що капітуляція означає їхню смерть. Наміри Путіна і Росії зрозумілі й чіткі. Це не лише він: 70 відсотків населення Росії підтримує геноцидну війну, зокрема й патріарх Кирило та провід російської православної церкви. Висловлені цілі втілюються в конкретних діях.

У свідомості путіна не існує України, української історії, мови, незалежного українського релігійного життя. Усе українське, на його думку, — це ідеологічні конструкції, які повинні бути знищені. У його голові Україна — це не реальність, а просто «ідеологія», яку він водночас окреслює як «нацистську».

Називаючи нацистами українців, які відмовляються бути росіянами та визнавати російську владу, путін дегуманізує їх. Згідно з таким трактуванням, нацисти (у цьому разі українці) не мають права на існування. Їх треба знищувати, вбивати. Воєнні злочини в Бучі, Ірпені, Бородянці, Ізюмі та в інших містах, які окупували російські війська, продемонстрували українцям і всім людям доброї волі чітку мету цієї війни: знищити Україну та українців. Також варто додати, що будь-яка російська окупація української території призводить до знищення Української Греко-Католицької Церкви, будь-якої незалежної Української Православної Церкви, а також до придушення інших релігій та всіх інституцій і проявів культури, які не підтримують російського панування.

Українці захищатимуться. Вони знають, що іншого вибору в них немає. Новітня історія показала, що з путіним не може бути справжніх переговорів. У 1994 році Україна відмовилася від свого ядерного арсеналу, який на той час був третім за величиною у світі, перевищуючи арсенал Франції, Великої Британії та Китаю разом узятих. Натомість отримала гарантії безпеки щодо своєї територіальної цілісності (включно з Кримом) і незалежності, які путін був зобов’язаний поважати. Будапештський меморандум 1994 року, що його підписали Росія, США та Велика Британія, зараз не вартий паперу, на якому написаний. Так буде з будь-якою угодою, яка постане в результаті «вимушених переговорів» із путінською Росією.

Не зважаючи на пропозиції щодо потреби переговорів представників різних держав, включно зі Святішим Отцем, українці продовжуватимуть захищати свободу та гідність у боротьбі за сталий і справедливий мир для своєї країни й світу. Українці вірять у свободу і даровану Богом людську гідність. Вони вірять у правду, — правду Божу. Вони переконані, що Божа правда переможе.

Єпископи Постійного Синоду УГКЦ, які зібралися на засіданні у США:

Блаженніший Святослав,
Отець і Глава УГКЦ

Високопреосвященний владика Борис Ґудзяк,
архиєпископ і митрополит Філадельфійський

Преосвященний владика Володимир Ющак,
єпарх Вроцлавсько-Кошалінський

Преосвященний владика Богдан Дзюрах,
Апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Преосвященний владика Йосафат Мощич,
єпарх Чернівецький

10 березня 2024 року

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео