Тамара Коблик

Як правильно зберігати горіхи

Ви можете зберігати цілі волоські горіхи трьома способами, обирайте той, який вам зручніший

Кожен з нас або знає з власного досвіду, або принаймні чув від батьків або друзів про те, як раніше перед початком зими складали у комору чи льох всілякі запаси: мішок цукру і борошна, десятки банок з консервацією, врожаї городини. Дехто робить це і зараз, а в наш час війни це стає ще більш актуально, тому запаси люди почали більше робити й у міських квартирах. Про це пише у своєму блозі Євген Клопотенко.

Найбільш популярними в Україні є волоські горіхи, тому мова йде про них. Їх багато вирощують та вдосталь продають у магазинах та на базарах. Якщо ви полюбляєте похрумтіти горішками, брати їх з собою як перекус, додавати у салати й випічку, то варто знати, як їх зберегти вдома, щоб вони не зіпсувалися. І тут є два варіанти: зберігати цілими або очищеними.

ЯК ЗБЕРІГАТИ ЦІЛІ ВОЛОСЬКІ ГОРІХИ

Ви можете зберігати цілі волоські горіхи трьома способами, обирайте той, який вам зручніший. Але звернуть увагу, що умови для свіжих та висушених горіхів мають значні відмінності!

У ЛЬОСІ ЧИ КОМОРІ

Якщо ви хочете зберегти у коморі свіжі неочищені волоські горіхи, то це вдасться лише на короткий час. Навіть у шкарлупі вони можуть набути смаку тих продуктів, поруч з якими їх зберігають, наприклад цибулі. Тому спочатку треба викласти свіжі горіхи у герметичний пакет та покласти до морозилки на 2 доби. Після цього перекласти у скляні чи пластикові герметичні ємності та поставити у льох. Та й в такому разі довго вони зберігатися не будуть. Тому краще або одразу їх використати, або попередньо висушити.

Висушені волоські горіхи треба зберігати або у мішечках, крізь які добре проходить повітря, або в утеплених ящиках, але теж з можливістю вентиляції. Саме доступ повітря та відсутність вологи гарантує довший строк зберігання – до 2-х років. Якщо є змога, такі мішечки краще підвісити до стелі, а ящики встановити на бруски, щоб нижні шари теж провітрювалися.

В будь-якому випадку приміщення має бути темним, з температурою від 5 до 10 градусів.

У ХОЛОДИЛЬНИКУ АБО МОРОЗИЛЬНІЙ КАМЕРІ

Щоб продовжити термін зберігання цілих свіжих волоських горіхів, ви можете зберігати їх у морозильній камері. Покладіть їх у герметичну ємність або міцний пакет для заморозки, який можна щільно закрити, помістіть у морозилку чи в холодильник, але не на полицю з овочами, там достатньо волого. Щоразу, коли вам потрібно використати горіхи, дістаньте потрібну кількість із пакетів, знову закрийте та покладіть назад. Такі горіхи можна використовувати майже відразу, бо вони досить швидко розморожуються за кімнатної температури.

Висушені волоські горіхи в морозилці чи холодильнику зберігати немає потреби, вони краще почувають себе у льосі. Якщо немає такої можливості, горіхи перед зберіганням краще очистити. Так вони будуть займати менше місця та довше збережуться.

ЯК ЗБЕРІГАТИ ОЧИЩЕНІ ВОЛОСЬКІ ГОРІХИ

Сирі очищені волоські горіхи згіркнуть набагато швидше, ніж цілі, бо вони не захищені шкаралупою. Тому зберегти їх свіжість можливо лише за низьких температур. Висушені ядра краще зберігати так само, на відміну від цілих горіхів, різниці тут немає. Хіба що висушені будуть зберігатися довше – до 5 місяців на полиці холодильника та до 1 року в морозилці.

Тож просто складіть ядра у герметичні контейнери або зіп-пакети та покладіть у морозилку чи на полицю холодильника. Діставайте безпосередньо перед тим, як плануєте використати волоські горіхи у приготуванні страви.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео