Віра Олександрович

За що усім подякував очільник Тернопільщини Михайло Головко

Осесія7

Присвоїти звання Героя України із врученням ордена Держави Євгену Коновальцю (посмертно) вимагали депутати Тернопільської обласної ради. Окрім того, 18 серпня вони проголосили 2022 рік у нашому краї - Роком Ярослава Стецька.

Вказані питання на 4-му засіданні 2-ї сесії набрали 53 і 52 голоси «за», відповідно.

Що цікаво, спершу депутати звернулися до Президента щодо присвоєння звання Героя України Євгену Коновальцю. У документі, який представили на голосування, йшлося (цитуємо): «…Євген Коновалець — видатний політичний та військовий діяч України, полковник Армії Української Народної Республіки (УНР), командир Січових Стрільців, засновник та комендант «Української військової організації» (УВО), засновник та перший голова «Організації українських націоналістів» (ОУН). Мовляв, Євгена Коновальця зараз вшановують, але - тільки на місцевому рівні, бо немає загальнодержавного визнання.

«…Наступним кроком має стати присвоєння йому звання Героя України. Це буде найкращий прояв вшанування на державному рівні пам’яті видатного українця до 130-річчя з дня його народження (14 червня 2021 р.), - йдеться у зверненні. - Задля відновлення історичної справедливості ми, депутати, звертаємося до Президента …».

Осесія2
Осесія2

Ухвалили це питання без обговорення і дискусій. Те саме було із рішенням про оголошення 2022-го - Роком Ярослава Стецька. Пішли на це політики, розглянувши пропозицію голови обласної ради Михайла Головка, зважаючи на значний особистий вклад Ярослава Стецька у боротьбу за незалежність Української держави та з нагоди 110-ї річниці від дня його народження. Нагадаємо, відзначатимуть її у 2022 році.

Згідно із цим рішенням, депутати рекомендували утворити організаційний комітет з відзначення Року Ярослава Стецька, розробити і затвердити меморіальні заходи, організувати проведення тематичних заходів у загальноосвітніх, середніх спеціальних та вищих навчальних закладах тощо.

- Ми повинні пам’ятати значний особистий внесок нашого земляка у боротьбу за Незалежність Української держави. На його прикладі маємо виховувати наших дітей! Дякую депутатському корпусу за підтримку ініційованого мною проекту рішення, — наголошує Михайло Головко. — Закликаю районні міські, селищні, сільські ради Тернопільської області підтримати це рішення і розгорнути широку просвітницьку діяльність щодо інформування громадськості про діяльність Ярослава Стецька.

Нагадаємо, нещодавно депутати ухвалили рішення про запровадження найвищої нагороди Тернопільської обласної ради — Почесної відзнаки «За заслуги перед Тернопільщиною» імені Ярослава Стецька.

До речі, обранці краян того ж дня ухвалили звернення до Президента. Окрім того, вимагали покращення фінансування медичної сфери. Необхідну кількість голосів набрали і звернення щодо відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії та визнання переселення з Польщі як депортації українців. Не минулося на засіданні і без звичайних робочих питань.

Фото з сайту Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео