Орест Сарматський

Закупівельні ціни на молоко пішли вгору (Агроновини)

1101 (Copy)

Ціни на молочну сировину на початку липня продемонстрували зростання. Найбільш динамічно змінювався «екстра» гатунок, середня ціна за який зросла до 9,49 грн/кг, що на 13 коп. вище, ніж в кінці червня.

Про це повідомляє аналітична служба Асоціації виробників молока.

- Ключовим фактором підвищення цін був зростаючий попит з боку переробників до цього ґатунку, що співпало також з сезонним коливанням у бік підвищення на світовому ринку. Адже останніми роками динаміка ціни на молоко в Україні змінилася і стала більш залежною від загальносвітової та схожою на неї. Це зумовлено суттєвим збільшенням експорту української молочної продукції на світовий ринок, — розказав аналітик АВМ Володимир Андрієць.

Окрім того, за його словами, оператори вже зараз адаптуються до нових вимог з введенням в дію наказу Мінагропроду «Про гігієну молока та молочних продуктів» і намагаються втримати свої сировинні бази підвищенням закупівельних цін саме на якісне молоко.

- Основним завданням цього наказу є посилення вимог до безпечності молочної сировини і готових продуктів в цілому. Таким вимогам відповідає тільки молоко екстраґатунку, тому основна конкурентна боротьба серед переробників розгортається за таке молоко. Відтак, наказ по суті змушує виробників молока нарощувати його частку у  виробництві. Тому і попит на молоко ґатунку екстра зростатиме, — пояснюють в асоціації.

Водночас намітилася тенденція до зростання цін і інших ґатунків. Зокрема, «вищий» додав у ціні 3 коп. і склав 8,93 грн/кг, а перший 4 коп. з фіксацією ціни на рівні 8,71 грн/кг, у порівнянні з другою половиною червня.

- Загалом, середньозважена ціна молока у липні склала 9,04 грн/кг. Вона зросла на 58 коп, що на 6,9% більше, ніж у липні минулого року. Надалі передбачається подальше поступове зростання цін на молоко, — додали в АВМ.

Ринок В'єтнаму планують відкрити для українських яблук

1102 (Copy)
1102 (Copy)

Українська плодоовочева асоціація (УПОА), з метою підтримки українських виробників та експортерів яблук, ініціює переговори про доступ українського яблука до ринку Соціалістичної Республіки В'єтнам.

Відповідні листи УПОА надіслала на адресу в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої та голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, йдеться у повідомленні асоціації.

Аргументуючи необхідність проведення таких переговорів у листі зазначається, що за підсумками 2018 року ринок Соціалістичної Республіки В'єтнам є одним з найбільших ринків збуту для яблука, посідаючи восьме місце у світі.

Минулого року В'єтнам імпортував 158 тис. т свіжого яблука на суму більше ніж $250 млн, що робить країну дуже привабливим ринком збуту для української продукції.

Також у УПОА підкреслили, що намагаючись максимально розширити свою присутність на ринку Соціалістичної Республіки В'єтнам (з населенням біля 100 млн чоловік), з якою наприкінці червня ЄС підписав угоду про вільну торгівлю.

За оцінками експертів, постійний надлишок десертного яблука на українському ринку в наступні роки буде складати не менше 150 тис. т щорічно.

Вибір читачів за тиждень

Відео