Орест Сарматський

Лавандова плантація окупиться через 3 роки (Агро-новини)

0801 (Copy)

В  Україні є рентабельним вирощування лаванди. Плантація починає давати максимальний дохід на третій рік після посадки і продовжить це робити протягом 20 років за умови періодичного проведення омолоджуючих процедур. Повідомляє Pro-Consulting.

Лаванда, з якої отримують знамениту ефірну олію, створює багатотисячний світовий ринок. За прогнозами Persistence Market Research, в 2024 р. грошовий обсяг міжнародного ринку лавандової олії досягне $124,2 млн, що на 63% перевищить відповідний показник 2016 р.

На території України лаванда традиційно вирощувалася в Криму, але в зв'язку з потеплінням клімату для неї оптимально підходять і ґрунтово-кліматичні умови інших південних регіонів країни. В даний час вирощуванням лаванди займаються деякі невеликі фермерські господарства на площах до 1 га.

Створити високорентабельне лавандове підприємство в Україні нескладно. Для реалізації проекту вирощування лаванди на площі 1 га будуть потрібні інвестиції в розмірі $73 тис. Витрати окупляться приблизно через півтора року після початку продажів вирощеної лавандової сировини.

Ціна живця свиней знижується 3 тижні поспіль

0802 (Copy)
0802 (Copy)

Закупівельні ціни на свиней забійних кондицій знижуються вже третій тиждень поспіль, хоча все ж залишаються вищими, ніж в кінці травня, коли котирування живця опустилися до 39,07 грн/кг. Свині забійних кондицій цього тижня коштували в середньому 44 грн/кг. Про це свідчать дані Асоціації «М'ясної галузі» (АМГ).

- Середня робоча ціна за 1 кг живої свині поточного тижня сягала 44 грн/кг, що на 4,3% менше, ніж минулого, — йдеться у повідомленні асоціації.

Наступного тижня цінові межі, на думку учасників Асоціації, будуть коливатися від 42 до 44 грн/кг.

Вибір читачів за тиждень

Відео