Олена Чепіль

Замість гаджета: 10 цікавих настільних ігор для дітей і дорослих

Замість онлайн-ігор, переглядів кіно і мультфільмів у вільний час під світлом ліхтарів і свічок можна грати настільні ігри. Ми підібрали цікаві варіанти

Якщо у вас немає світла, Інтернету та зв’язку, найкраще, чим можна зайнятися в колі сім’ї, друзів чи наодинці, - настільні ігри. Вони не потребують світла, а грати можна навіть при свічках чи ліхтариках. Журналісти “Терену” підготували підбірку настільних ігор на будь-який смак, з якими час без електроенергії пролетить непомітно та з користю.

Твістер

Кількість гравців: від 3

Вік: від 6 років

Твістер - гра, яка об’єднає всю родину

Одна з найпопулярніших і веселих ігор у світі, яку ви можете грати всією сім'єю. З її допомогою весело і незабутньо проводять час цілі компанії, сім’ї, друзі, закохані. Гру «Твістер» створили в 60-ті роки минулого століття у США і вона досі не втратила свою популярність. 

Твістер – це гра, яка зав'яже вас вузлом, не зважаючи на ваш вік. В цій грі учасники переміщаються по килимку з кольоровими колами. За допомогою рулетки суддя визначає колір, на який необхідно перемістити руку чи ногу, ускладнюючи тим самим задачу по переміщенню і заставляючи гравця приймати найнесподіваніші пози. Будь-який гравець, який падає чи торкається килимка ліктем чи коліном, вибуває з гри. (Якщо ви відчуваєте, що нове положення неможливе, чи заставить вас падати, ви можете вийти з гри самостійно). Перемагає останній гравець, що втримав рівновагу і залишився «стояти».

Гостре око

Кількість гравців: від 2

Вік: від 6 років 

Гравці розширюють словниковий запас і світогляд)

Настільна гра з дзвіночком «Гостре око» розвиває пам'ять, реакцію та уважність у дітей та урізноманітнює дозвілля дорослих. 

Гра складається з декількох ігрових полів, набору карток і дзвіночка. Суть гри в тому, щоб перевернути картку горілиць і знайти картинку з нею на ігровому полі. Хто зробить це першим, дзвенить у дзвіночок і забирає карту собі. В кінці виграє гравець з найбільшою кількістю зібраних карток. Завдяки кільком ігровим полям гра підходить як для маленьких, використовуючи розмічене сіткою ігрове поле, так і для доросліших дітей з хаотичними малюнками на полях.  Під час гри учасники розвивають зорову пам'ять, уважність і швидкість реакції. Гравці розширюють словниковий запас і світогляд. У неї немає вікових обмежень, тому гра з дзвіночком підійде для всіх поколінь.

Розкажи мені все! 

Кількість гравців: від 2

Вік: від 16 років

Говорити — важливо. Про те, що смішить і надихає, що заважає і дратує, що оточує і наповнює. З появою соціальних мереж та інтернету люди все менше говорять одне з одним. Тому ця гра саме для того, аби пізнати близьких нам людей ще краще. 

Розмовна гра «Розкажи мені все! Friends edition» - це 150 карток з питаннями, завдяки яким ви точно дізнаєтеся все необхідне про ваших знайомих. Питання у грі абсолютно різні: від таких, що можуть викликати сміх, до тих, що дозволять зазирнути у сутність людини. Крім того, автори гри додали 10 карток Special, які змінюють правила гри та додають несподіванки плавному процесу.

Живопис (Canvas)

Кількість учасників: від 1 до 5

Вік: від 10 років

В цій настільній грі створювати картину можна і наодинці

Живопис (Canvas) — настільна гра, в якій учасники мають перевтілитися в художників і створити галерею з полотнищ. Це гра для творчих людей, в якій немало місця займає і стратегія. В основі гри лежить оригінальна механіка використання прозорих карт з елементами ілюстрацій. Крім картинок, кожна карта містить також набір символів. І, накладаючи одну на одну карти, можна закривати або залишати видимими певні символи. 

Протягом партії учасникам треба буде поєднувати три таких карти, щоб підсумкову роботу відправити на суд журі художнього конкурсу. Як саме будуть вони судити і віддавати свої бали, залежить від підсумкових символів на роботах гравців. Крім того, на картах присутні ще й різні слова, які за підсумком наділяють ваш шедевр унікальною назвою! 

Гра триває до тих пір, поки всі гравці не створять по три «картини».

Монополія 

Кількість гравців: від 2 до 8

Вік: від 8 років

Аби перемогти, потрібно проявляти логіку

Настільна гра “Монополія” - це популярна розвага, яка допомагає розвивати математичні і логічні здібності гравців. За правилами гри у кожного учасника є капітал, яким він розпоряджається на власний розсуд. Він може купувати підприємства або інші об'єкти нерухомості, з метою розбагатіти, але для перемоги потрібно проявити логіку і математичний розрахунок.

Гравці мають можливість стати монополістом у галузі нерухомості, туризму та транспорту України, заробити максимально можливий капітал або, принаймні, стати єдиним гравцем, що не став банкрутом. Успіх учасника залежить від багатьох факторів: удачі, вміння аналізувати ситуації, правильного розподілу своїх матеріальних ресурсів і т.д. В основі стратегії принципи Смітсонівської економіки, які пояснюють те, що гроші є тільки засобом для досягнення поставлених цілей. Гроші слід не збирати, а вкладати в покупку і розвиток бізнесу. Однак, для цього необхідно дотримуватися правила економіки і ринку нерухомості, вміти аналізувати ситуацію і приймати зважені рішення. Настільна гра “Монополія” - це класика, яка, безсумнівно, повинна бути у всіх. 

Вождь червоношкірих 

Кількість гравців: від 2 до 6

Вік: від 6 років

Аби дійти до фінішу, потрібно виконувати багато цікавих завдань

“Вождь червоношкірих” це гра, яка додасть жвавості всім учасникам. Правила гри прості — треба переставляти фішку по ігровому полю зі старту до фінішу, виконуючи завдання, що написані на картках. А вони дійсно веселі! Наприклад, треба пройти навколо гравців навколішки, мукаючи як корова, або ж одягнути штани на голову і прокричати: «Я швидкий заєць!».

Усі завдання пронизані бешкетливою атмосферою класичної новели американського письменника О. Генрі «Вождь червоношкірих». Також в комплекті гри є книга з новелою.

Шаради

Кількість гравців: від 2

Вік: від 4 років

Гра підійде для сімей, друзів та компаній

Однією з класичних ігор, яка захопила серця людей різного віку є Шарада. Правила гри надзвичайно прості. Потрібно відгадати слово чи фразу, яку намагається показати інший гравець. Учасник гри не має права говорити, поки він вимовляє дане слово. 

Для початку потрібно написати фрази на папірцях, які потім учасники будуть відгадувати. Щоб зробити гру ще веселішою, ви можете розділити гравців на різні команди. Потрібно змусити своїх товаришів по команді вгадати відповідь, використовуючи лише жести. Зазвичай слова або фрази обмежуються категоріями. До прикладу: тварини, діяльності, речі, фільми, назви книг чи пісень.  

Мемологія. Паляниця 

Кількість гравців: від 3

Вік: від 18 років

«Memology» - супервесела гра. У процесі партії гравці будуть створювати нові меми, поєднуючи текстові карти і фотографії знаменитих мемів. Головне завдання гри «Мемологія. Паляниця» — на фото-мем, який виставляє суддя, запропонувати найсмішніше текстове продовження зі своїх карт на руках. На вас чекають згадки і про потоплення крейсера «Москва», і про славну роботу нашої ППО, і кіт Степан із Харкова. Загалом, приготуйтеся до значного і такого необхідного зараз підвищення гормонів щастя в крові.

На початку гри учасники отримують по 7 текстових карт. Один гравець стає Суддею. В «Картах конфлікту» він називався Суддею Бро. Він бере одну фотокартку з колоди і ставить її на мольберт. Кожен гравець вивчає свої текстові карти і вибирає одну карту, яка, на його погляд, найбільш смішно асоціюється з фотографією. Вибрані карти гравці передають Бро.

Після цього суддя перемішує отримані карти, щоб не знати, хто яку карту передав. Потім він читає текст на картах, а всі сміються... ну або як вийде. Власник текстової карти, яка, на думку Судді Бро, найкраще пасує до фото, отримує фотокартку в нагороду. Партія триває до тих пір, поки не набридне, або поки не закінчаться карти. Перемагає гравець з найбільшою кількістю фотокарт.

Маленький принц

Кількість гравців: від 2 до 5

Вік: від 8 років

Гра допоможе розвинути стратегічне мислення

Гра дозволить згадати знайомих книжкових персонажів і, звичайно, баобаби. Вам потрібно будувати свою планету мрії, а для цього потрібно вважати та продумувати все для щасливого життя.

Чому це корисно?

  • Стратегічне мислення;
  • Більшою мірою, розвиває когнітивні навички;
  • Чи змусить вас прочитати “Маленький принц”, який є посібником з психічного здоров’я;
  • Допомагає задуматися про свої потреби.

Шашки ГО

Кількість гравців: 2

Вік: від 10 років

Не зважаючи на прості правила, стратегія гри може бути дуже складною

Шашки ГО - одна з найдавніших ігор, які дійшли до наших часів. Її вік - 4-5 тисяч років. На відміну від інших ігор ГО не зазнала суттєвих змін за весь час свого існування. Як і шашки, вона спонукає до логічного мислення і припускає безліч цікавих комбінацій. 

У ГО грають на прямокутному полі, яке розкреслене вертикальними і горизонтальними лініями крізь рівні проміжки. Потрібно ставити по черзі чорні та білі плашки на поле з решіткою горизонтальних та вертикальних ліній. Мета гри — захопити якомога більшу територію на полі плашками свого кольору, не дозволяючи супротивнику оточити свої плашки. Не зважаючи на прості правила, стратегія гри може бути дуже складною. Професійні гравці роками відшліфовують свою майстерність. Вважається, що в стратегічному плані ГО складніша за шахи.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео