Ростислав Фук

Замість «копійки» – «шаг»: Нацбанк ініціює зміну назви розмінних монет (фото)

Зміна назви монет поверне власну ідентичність, очистить грошовий обіг України від російського впливу, зазначають у Нацбанку

Для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу України Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг». Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.

Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як «копійка» фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово «шаг», – наголосив Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Презентація ініціативи відбулася 2 вересня, у День гривні, в Національному банку. На події були присутні науковці, які займалися вивченням історії грошового обігу України, та надали свої експертні висновки щодо історичної обґрунтованості відродження назви «шаг».

Назва «шаг» давнього українського походження, вона уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.). Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури.

Зміна назви монет поверне українським монетам власну ідентичність, очистить грошовий обіг України від російського впливу, сприятиме його дерусифікації та деколонізації, – зазначають в Нацбанку.

Детальніше – за посиланням: https://cutt.ly/JeQ6vO3O

Фото Національного банку України

Вибір читачів за тиждень

Відео