
Бізнес з «нуля»: переселенка з Донеччини створила бренд корисної швидкої їжі на Тернопільщині (фото)
Ідея виникла завдяки брату, який служив у лавах ЗСУ. Він поділився, наскільки важливою на фронті є поживна, легка у транспортуванні та швидка в приготуванні їжа

Олена Хатмулліна — внутрішньо переміщена підприємиця з Костянтинівки, яка після початку повномасштабного вторгнення змушена була залишити рідну домівку. До війни вона розвивала багатопрофільний бізнес у своїй громаді, але обставини змусили шукати безпечне місце для себе та своєї справи. Так вона опинилася у Шумську на Тернопільщині, пишуть на фейсбук-сторінці Костянтинівської громади.
Саме тут, з «нуля», Олена започаткувала новий бізнес — виробництво сублімованих страв швидкого приготування під брендом «Пожива». Ідея виникла завдяки брату, який служив у лавах ЗСУ. Він поділився, наскільки важливою на фронті є поживна, легка у транспортуванні та швидка в приготуванні їжа. Його побратими стали першими дегустаторами Олениних страв.

Протягом року підприємиця удосконалювала рецептури, вивчала технології сублімації, проходила сертифікацію продукції, залучала грантову підтримку, створювала виробничу базу. Завдяки сприянню Шумської громади у 2025 році її підприємство переїхало до нового приміщення — переобладнаної кухні в колишньому дитячому садку.
Сьогодні бренд «Пожива» пропонує 22 види страв — супи, гарніри, веганські позиції. Вся продукція виготовляється виключно з натуральних інгредієнтів, без консервантів та штучних домішок, і зберігає до 95% корисних речовин завдяки технології сублімації.

Крім виробництва сублімованої їжі, Олена також розвиває інші напрямки. У Шумську вона заснувала перепелину ферму, яка забезпечує якісні білкові продукти для місцевої громади. Ще одним проєктом стало перероблення ягід та виготовлення натуральної пастили, що дозволяє не лише зберігати врожай, а й пропонувати покупцям корисні солодощі без додавання цукру.

Серед клієнтів «Поживи» — військові, туристи, мандрівники, офісні працівники. Олена прагне змінити уявлення про швидку їжу, доводячи, що вона може бути не лише зручною, а й здоровою та повноцінною. Історія Олени Хатмулліної — це не лише приклад підприємництва в умовах війни. Це свідчення сили, витримки й здатності знаходити нові шляхи, навіть після втрати звичного життя. Її досвід надихає — починати знову можливо. І варто, – йдеться в повідомленні.
Фото Костянтинівської міської ради