Заробітчан з Тернопільщини попереджають про шахраїв

361939

З поступовим послабленням карантину українці, зокрема й тернополяни, починають виїжджати за кордон. У пошуках «легких» грошей люди часто стають жертвами шахраїв.

Черговий випадок стався кількома тижнями раніше. Тоді у пресслужбі поліції Львівської області повідомили про викриття шахраїв, які обіцяли працевлаштовувати людей за кордоном.

- Оголошення знайшли на одному з відомих сайтів. Було замовлено автобус із київської фірми. В Житомирі на автовокзалі до автобуса зайшов чоловік, який назвався ім’ям, як зазначено було в оголошенні. Попросив усіх здати по 140 євро нібито на розв'язання різних питань, зокрема і з перетином кордону. Потім сказав, що потрібно відійти на декілька хвилин і більше не повернувся. Його телефон був вимкнений. Через дві години люди викликали поліцію, – говорить прессекретарка поліції Львівської області Алла Ващенко.

Як вдалося з'ясувати «Терену», схожий випадок трапився і з двома жительками Тернопільської області.

- Я вже років 10 їжджу на заробітки. Переважно до Польщі, кілька разів була у Німеччині та Чехії. Шукала роботу терміново, тому й звернулася по оголошенню в Фейсбук від користувача «Робота в Європі», - розповідає пані Оксана. - Цього разу нам обіцяли роботу у Франції. Заробіток - 15 євро на годину, що в рази більше, аніж я отримувала до цього. Та й ціна приємно здивувала - 350 євро, які платимо вже по прибуттю. Високу зарплату перевізник мотивував втратами роботодавця через карантин та нагальністю роботи.

Разом із жінкою вирішила поїхати її племінниця.

- Роботу обіцяли по біометрії з можливим виготовленням робочої візи вже на місці. Їхати мали 28 травня, до того нас попросили оплатити 100 євро (по 50 з людини), як гарантію. Гроші приїхав забрати помічник перевізника, навіть не представившись. Вже наступного дня Олександр (так представився ймовірний шахрай) зник. Акаунт ще кілька днів був активним, а потім його видалили.

Пані Оксана звертатися до правоохоронців відмовилася.

- А що я доведу? Не знаю навіть прізвища людини. Та й договору ніякого ми не підписували, усе домовлялося на словах. Хіба даром витрачу час та нерви. Краще змиритися й забути. 

Наразі жінка знову готується їхати на заробітки, проте вже через перевіреного перевізника.

Як повідомив прессекретар поліції Тернопільської області Сергій Крета, такі випадки шахрайства непоодинокі:

- Зазвичай вони обіцяють влаштувати на роботу в важкодоступних країнах – Англії, Нідерландах, Норвегії, Швеції чи Швейцарії. Люди на це реагують... Ми якось ловили одного такого «організатора» працевлаштування. Він пропонував роботу на заводах у Європі. Зібрав близько 200 тисяч євро. Ховався за кордоном, але був спійманий. Однак на суді випливло, що в договорі, який підписували ошукані люди, дрібним шрифтом було написано, що він надає консультаційні послуги.

Чітких правил вибору перевізників немає. Однак правоохоронці радять:

1. Обирати лише перевірених осіб. Тих, з ким вже їздили ви, чи ваші рідні, друзі.

2. Складати договір співпраці, уважно вивчаючи кожен прописаний пункт.

3. Передавати гроші лише при свідках, а за можливості - складати акт передачі/отримання.

Проте навіть це - не гарантія від ошуканості.

Нагадаю, у Франції тернополяни ходять до церкви лише за попереднім записом. У Тернополі працівникам платять 45 тисяч гривень щомісяця. ЄС змінює правила прийому туристів-іноземців.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео