Орест Сарматський

Затворниця, яку 30 років таємно утримувала мати, набирає вагу під Тернополем

violet01

Після 30-річного таємного утримання на квартирі в Тернополі Віолетта Марчукова адаптовується у Петриківському обласному геріатричному пансіонаті

    Віолетту Марчукову, яка раптово зникла ще у 90-х роках, згодом виявили у власній квартирі через …30 років. Жінка перестала ходити на роботу, не з’являлась на вулиці, пише «Комсомольськая правда в Украине».

    Куди пропала – ніхто з’ясовувати не став, а її мати Зоя, що мала дивну поведінку, на запитання відмовчувалась і майже не підтримувала зв’язку із зовнішнім світом.

    Знайшли Віолетту тільки після смерті матері наприкінці 2014-року після того, як виламали двері на прохання схвильованих сусідів, які відчули щось недобре – пенсіонерка довго не з’являлася на люди.

    І ось, вже два роки делікатна та маленька, нині вже 50-річна Віолетта провела у Петриківському обласному геріатричному пансіонаті під Тернополем. Жінка, яка на початку тільки могла з великими труднощами сидіти і навіть не піднімалась / у неї було виявлено крайню ступінь виснаження – кахексію /, зараз може похвалитися немалими успіхами. Віолетта набрала 6 кілограмів, може себе повністю обійти, захоплюється модними журналами, обожнює радянські фільми і сучасні мелодрами та …просить персонал купити їй туфлі на каблуках.

- Але де такі знайти?Віолетта у нас Дюймовочка, у неї 33-й розмір ноги, - розповіла «КП в Укрине» спеціаліст з фізичної реабілітації Петриківського обласного геріатричного пансіонату Неля Гонтарук. – Вона маленького зросту, всього 130 сантиметрів і цей, на її погляд, недостаток, компенсовує ходінням на пальцях. Спочатку це нас дивувало, ми хотіли її перевчити. Не знали з чим це було пов’язано, адже дефектів у неї немає. А нещодавно її однокласники розповіли, що виявляється, Віолетта на пальчиках ходила ще у школі. Сподіваюсь, нам ще вдасться її переконати. Віолетта дивує співробітників пансіонату своїм витонченим смаком – довго і ретельно вибирає одежу, і не абияку, а саме дуже жіночу, обов’язково із кружевами, гіпюром. Взуття їй подобається тільки на каблуках, а плаття –лише із кружевами.

- Просить купувати їй саме такі речі, - відмічають співробітники пансіонату. – Правда, вони непрактичні. Тож купляємо Віолетті комфортний одяг, кросівки, кеди, спортивні штани та костюми.

    У пансіонат відмічають освіченість Віолетти – вона досконало пам’ятає шкільну програму, в якому році і що вчила, всіх однокласників згадує за іменем та прізвищем. Нещодавно навіть була у школі, де для неї провели зустріч із однокласниками, відвідала і свою квартиру. Хоча, про дім вона не бажає згадувати… У теперішньому часі також прекрасно орієнтується, плутанина виникає, коли її запитують про проміжок між школою і тим днем, коли її знайшли у квартирі…

- Любить дивитися фільми – тільки радянські, із сучасного – романтичні серіали, - кажуть в пансіонаті.

    За цей час Віолетта побувала у Києві – абсолютно нормально перенесла поїздку, спілкувалася із новими людьми. Правда, співбесідників вибирає сама – якщо хтось у неї не викликає довіри,  говорити не буде.

- Такі зустрічі із однокласниками і виїзди потрібні, щоб вона змогла адаптуватися у соціумі, - сказав «КП в Украине» директор Петриківського обласного геріатричного пансіонату Степан Глушок. – Звичайно, за один раз ефекту не буде, але з часом справи у неї підуть на краще. Ви ж подивіться, як вона змінилася за оцих два роки – не впізнати! Зрозуміло, поки про те, щоб вона жила окремо, мова не йде. Все-таки, їй потрібна допомога – приготувати їжу, ходити в магазини, оплачувати рахунки, вона поки-що не взмозі це робити. Віолетта має ще освоїти цей пласт інформації.

    У пансіонаті Віолетта отримує пенсію за інвалідністю. Гроші витрачає на одяг, замовляє деякі речі у персоналу. Мешканці її рідної п’ятиповерхівки сподіваються, що Віта незабаром повернетьcя додому і знову стане їхньою сусідкою…

Фото – «КП в Украине»

Вибір читачів за тиждень

Відео