Віра Олександрович

Завантаженість лікарень хворими на COVID-19 у Тернополі сягнула 70%

Медики

Відсоток зайнятості ліжко-місць у лікарнях Тернополя сягнув 70-ти. Тож говорити про стабілізацію ситуації із захворюваністю на COVID-19 – передчасно.

Про це йшлося на засіданні міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 26 березня. Першими там дали слово саме медикам. Зауважимо, частина учасників наради була із «зеленою кімнатою» міської ради на відеозв’язку.

Штаб3
Штаб3

Статистику по лікувальних закладах озвучив начальник відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак.

Станом на 26 березня у межах Тернопільської міської громади від початку карантину лабораторно підтвердили 14 351 випадок COVID-19, – каже він. – Хворіють нині загалом 2262 особи. В лікувальних закладах перебувають 343 хворих, серед них – 324 пацієнти із підтверджених діагнозом COVID-19, ще 13 пацієнтів є із підозрою. До того ж, у 6 людей – пневмонія. 

На амбулаторному лікуванні, за його словами, 1955 пацієнтів, а на самоізоляції – 1845 людей. Одужали у Тернополі від початку епідемії понад 11 900 людей.

– Усього зареєстровано 183 летальних випадки по громаді, причому 105 із них – в 2020 році, – уточнює Василь Даньчак. – І цей факт тривожить, адже число смертей зростає.  

За словами пана Даньчака, у міських лікувальних закладах вдалося розгорнути 431 ліжко для хворих із підтвердженим діагнозом COVID-19, причому 66 ліжок передбачили для лікування дітей. У випадку браку місця для хворих пацієнтів із коронавірусом пообіцяли приймати в обласних закладах охорони здоров’я, розташованих у Тернополі. Про можливість такого негативного сценарію присутніх на засіданні попередила головна санітарна лікарка Тернопілля Оксана Чайчук. Нагадаємо, із 19 березня на території Тернопільської громади введуть додаткові протиепідемічні заходи. Гостя засідання підтримала всі перелічені у тому рішенні вимоги.

Чайчук2
Чайчук2

– Ми вже отримали підтвердження, що на території області циркулює «британський» штам коронавірусу, – каже вона. – Він – набагато агресивніший. Клінічна картина у пацієнтів тепер розгортається швидше і досить гостро. Ми фактично уже не маємо безсимптомних пацієнтів. Причому суттєво зросла захворюваність серед людей працездатного віку і дітей. 

Вона підтвердила, що ситуація залишається нестабільною. Медики вже тривалий час фіксують перевищення рівнів захворюваності. Відтак, посилені заходи контролю за дотриманням санітарних норм, на думку Оксани Чайчук, треба продовжити.

– Я розумію обурення частини громадян обмеженням часу безкоштовного проїзду у громадському транспорті, – додає вона. – Однак, на нашу думку, це – не ущемлення прав пенсіонерів. Ми лише додатково подбали про те, аби люди у віці ризику не потрапляли у масові скупчення і не наражали себе на небезпеку.

До речі, від початку вакцинальної кампанії у Тернополі щеплення проти COVID-19 отримали  2187 осіб.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео