Ростислав Фук

Житель Тернопільщини потрапив до лікарні з обмороженнями

Рятувальники встановлюють обставини травмування

швидка

76-річного жителя Гутисько Нараївської громади госпіталізували в Бережанську міську лікарню 23 листопада з діагнозом «Загальне переохолодження і відмороження пальців нижніх кінцівок І-ІІ ступенів». Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Тернопільської області.

Рятувальники встановлюють обставини травмування.

Загалом з початку 2023 року на Тернопільщині від переохолодження та обмороження постраждали 15 громадян. Із них 11 зазнали травмувань, 4 загинули.

Рятувальники нагадують про основні правила поведінки, які захистять від переохолодження і обморожень:

  • ніякого алкоголю, адже відчуття тепла при його вживанні оманливе. Алкоголь розширює кровоносні судини на поверхні тіла, тож прилив крові викликає відчуття тепла. Внутрішні органи в цей час тепло втрачають;
  • ситість: не виходьте з дому голодними, а якщо змерзли – з’їжте щось і пийте достатньо рідини;
  • багатошаровість одягу і «ні» тісному взуттю;
  • рукавички, шапка, шарф, піднятий комір - обов’язково, вони захистять відкриті ділянки шкіри від холоду;
  • активність: щоби зігрітися, рухайте руками, пальцями ніг, але уникайте перевтоми, бо коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше;
  • кожні півгодини-годину заходьте у тепле приміщення.

Щоби уникнути контактного обмороження, не торкайтесь металу руками або язиком і будьте обережні, якщо працюєте з бензином при мінусовій температурі.

І найголовніше: стежте за прогнозом погоди і не виходьте з дому без нагальної потреби, якщо температура повітря нижча -10, уникайте подорожей на далекі відстані, дбайте, щоб ваш мобільний телефон був завжди зарядженим, – кажуть рятувальники.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео