Ростислав Фук

Мама хлопчика, який помер після лікування зубів у Тернополі, розповіла, що відбувалося у лікарні

Дитині зробили всі аналізи, які вимагали лікарі, стверджує мама. Супутніх і хронічних захворювань, як каже вона, у хлопчика не було

Мати хлопчика, який помер після лікування зубів в Тернопільській обласній лікарні, розповіла телефоном Суспільному подробиці.

Нагадаємо, 13 листопада в комунальному медичному закладі у м. Тернополі проводили лікування зубів малолітньому хлопчику під дією загального наркозу. Через падіння кров’яного тиску під час лікування хлопчика доставили у реанімацію, де він помер. Вік дитини - 1 рік 10 місяців.

Слідчі передають справу то туди, то туди. Анестезіологиня на даний час не буда допитана. Слідчий сказав, що не було часу. Мені ніхто нічого не говорить. Єдина відповідь: «Ведеться слідство». Як звати анестезіологиню, я не знаю. Вона не представилась. На сайті обласної дитячої лікарні зараз немає інформації про цю працівницю, хоча раніше була. Я не медик і не розумію, в чому суть, не знаю точно, що сталось, бо мене там не було, мене не впускали туди. Але за операцію відповідає як лікар, так і анестезіолог.

Жінка каже, який саме препарат ввели сину перед операцією, їй невідомо. Коли викликали поліцію, стоматолог та завідувач відділення були присутні, проте анестезіологині вже не було.

Стоматолога жінці порекомендували знайомі.

Ми зверталися до різних лікарів, до приватних. Там рекомендували медикаментозний сон. Але я чомусь більше довіряла державній лікарні, думала, там безпечніше, – каже пані Руслана.

За її словами, перед лікуванням зубів хлопчику зробили аналізи в Бучачі:

Всі аналізи, які від нас вимагали, ми зробили.Загальний аналіз крові, сечі, перевірили «цукор», робили також ехокардіографію серця. Лікарі мені потім казали, що, коли дитині стало зле, вони повторно зробили кардіограму і все було в нормі. Алергопроби ми не робили, бо цього нам не казали здавати. Ті аналізи, що мені лікар сказав, я всі принесла. Я ще на вайбер йому скидала усі результати аналізів, щоб він переглянув.

Жінка розповідає, що син не мав жодних супутніх чи хронічних захворювань:

Хворів лише застудою чи грипом, легко переносив. Він був дуже активним, рухливим, весь час бігав, стрибав. Він не плакав. Міг плакати тільки якщо був голодний. Він був дуже розвиненим як на свій вік. Я ще переживала, щоб він не захворів, хвилювалась, як виявилось, недаремно.

Руслана розповіла, чому вирішила звернутися з сином до стоматолога:

У його віці в нього вже було 17 зубчиків. З них всі верхні були всі пошкоджені карієсом, деякі настільки, що дійшло вже аж до ясен. Тому ми звернулися до стоматолога, який порадив робити чистку під загальним наркозом.

Операція розпочалась о 10 годині 40 хвилин. Вперше свого сина після операції мати побачила о 17 годині.

Син не плакав як інші діти, не боявся, сам за руку пішов з нею, дав мені «Па-па». Десь через дві години мені сказали, що сина переводять у післяопераційну палату, але до нього не впустили. Сказали, щоб ми йшли в палату і зараз до нас вийдуть. Запевняли, що дитина вийшла з наркозу, що з нею все добре. Ніхто до нас не виходив протягом тривалого часу. Я і дзвонила, і писала, кликала всіх підряд і тоді вони вже почали пояснювати мені щось. У них чотири версії було. Спочатку казали, що в сина алергія після введення антибіотика, потім, що анафілактичний шок. А згодом сказали, що не знають, що з ним. Я просила показати мені дитину і аж тоді о 17 годині вони мене впустили в реанімацію.

За словами матері у лікарні їй коментарів не надають:

Вони написали, що він був хворий, що вода в легенях була, легенева недостатність, що він не міг дихати, задихався. Я зверталась у лікарню, де мені відповіли, що все з’ясує слідство і що жодних коментарів не дають. Мій старший син запитує мене: «Де братик?» Я не знаю, що йому сказати.

Читайте також: Встановили попередню причину смерті хлопчика після лікування зубів у Тернополі

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео