Ростислав Фук

Жителі Тернопільщини перерахували майже пів мільярда гривень для армії

Порівняно з 2021 роком надходження на військовий збір зросли на 21 відсоток

Упродовж 2022 року платники податків Тернопільщини на підвищення обороноздатності країни перерахували до державного бюджету 470,5 млн грн військового збору. Про це повідомили у секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби у Тернопільській області.

Порівняно з 2021 роком надходження цього платежу зросли на 83 млн грн або ж на 21 відсоток. Додатково до бюджету надійшло 20,3 млн грн військового збору, бо сплата перевищила очікування на 4,5 відсотків.

Лише у грудні цього року жителі області сплатили 55,3 млн грн «патріотичного» платежу. Нагадаємо, військовий збір справляється із доходів, які відповідно до податкового законодавства оподатковуються податком на доходи фізичних осіб. До них належать заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, винагороди, орендна плата, виплата дивідендів, купівля-продаж рухомого і нерухомого майна тощо.

Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти. Нарахований дохід оподатковується за ставкою податку 1,5 відсотка. Сума збору зараховується до державного бюджету.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео