Ростислав Фук

Жителів Тернопільщини судитимуть за незаконне позбавлення волі людей у псевдореабілітаційному центрі

За даними слідства, клієнтів розшукували в інтернеті або серед знайомих

До суду скерували обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно 4 учасників організованої групи та ще 4 людей, які упродовж 2023–2024 років незаконно позбавляли волі громадян у вдаваних «реабілітаційних центрах», які функціонували на території Тернопільської та Хмельницької областей. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

Нагадаємо, у ході досудового розслідування працівники поліції з’ясували, що двоє із восьми підозрюваних перебувають під слідством. Наприкінці 2023 року їм оголосили про підозру за аналогічний злочин - незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Тоді суд обрав їм запобіжні заходи - нічний домашній арешт.

За даними слідства, клієнтів розшукували у мережі Інтернет або серед знайомих, адже організатори в минулому мали ті ж залежності, що і їхні «підопічні». Обвинувачені використовували вразливість родин, які стикнулися з проблемами нарко- та алкозалежності, та замість надання реальної допомоги, фактично утримували людей у неволі, порушуючи їхні права, – йдеться в повідомленні.

Прокурори кажуть, вартість перебування в установі становила від 6 тис. грн на місяць, хоча обіцяного лікування громадяни не отримували. Вони не могли безперешкодно залишити приміщення «центру», адже їх замикали всередині та охороняли ззовні, а також обмежували будь-які контакти з їхніми рідними.

Фото поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео