Анастасія Кисіль

Жителька Тернопільщини посадила мальвове поле (фото, відео)

Крім того, що мальви гарно пахнуть і тішать око своєю красою, на них ще й можна заробити. Такі квіти приймають на виробництво ліків і парфумерії

Квітковий бізнес заснувала жителька Тернопільщини Надія Ткачук. Вона посіяла мальвове поле у селі Передмірка Борсуківської громади на Кременеччині. Квіти обривають та здають на виробництво лікарських засобів або для парфумерії. 

Надія Ткачук давно займається вирощуванням різних культур. Тож коли почула про можливість посадити мальви, відразу вирішила спробувати

Мій знайомий з сусіднього села займається всякими інноваціями у сільському господарстві. Ми вирощували малину, а він у нас її купував. От і запропонував ще один своєрідний бізнес - мальви.  Так і зустрілися з цими квітами, - пригадує жінка. 

Зараз на площі майже 6 соток росте близько 100 кущів мальви мавританської. Її використовують у медицині та парфумерії.

Чай з мальви вживають для покращення роботи дихальної системи та від кашлю. Також з цих квітів виготовляють мило, шампуні, гелі для душу, - розповідає квітникарка.

За квітами пані Надія доглядає разом з чоловіком. Каже, цей сімейний бізнес - продовження їхньої діяльності у сільському господарстві. Окрім квітів, вони ще вирощують малину, овочі, соняшник. Робота з мальвами кропітка та забирає багато часу.

Робота з мальвами кропітка та займає багато часу

Збирати її потрібно весь час. Зірвали кущ, а через 10 хвилин він знову цвіте. Цей кущ заввишки майже 2 метри, цвіт на ньому від низу і до верху.  Я кажу, що мальва - це велика квітуча різка, - каже співрозмовниця. 

Здають на виробництво квіти, як живі, так і сушені. 

Ми збираємо квіти вручну. Кожну квіточку обриваємо. Цей процес дуже довгий.  Після дощу квіти кращі звичайно, вони соковитіші, тоді здаємо їх свіжими. А коли дощу немає, квіти не такі гарні, тож здаємо сушену мальву, - ділиться досвідом Надія Ткачук. 

Город з мальвами - улюблене місце для фотосесій рідних Надії. Особливо квітки ваблять її дітей та онуків. Сезон таких яскравих фотографій та цвітіння мальви розпочинається у червні, а триває до серпня. 

Мальва цвіте з червня до серпня

Надія Ткачук каже, що і надалі планує займатися цією справою, але квітів садитиме менше. 

Цьогоріч ми не оновлювали поле мальв через війну. Більше садили таке, що потрібно: овочі і зернові. А мальва відійшла на друге місце, - розповідає жінка.   

До слова, такий бізнес сім‘ї Ткачуків у селі Передмірка не новинка. Вирощують мальви й інші місцеві жителі.

Фото надані Надією Ткачук

Вибір читачів за тиждень

Відео