Ростислав Фук

Жителя Тернопільщини судили за ухилення від мобілізації

Суд першої інстанції призначив покарання з іспитовим терміном, однак прокурор оскаржив його в апеляційному суді

Суд

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу прокурора на вирок Гусятинського районного суду від 18 липня стосовно справи 34-річного чоловіка, який ухилявся від мобілізації. Про це повідомили у пресслужбі апеляційного суду.

Як встановлено місцевим судом, 6 квітня 2022 року, будучи військовозобов'язаним і перебуваючи на військовому обліку, житель міста Копичинці пройшов військово-лікарську комісію, за результатами якої був визнаний придатним до проходження військової служби.

28 лютого 2023 року він особисто отримав повістку із зобов'язанням 10 березня 2023 року прибути до 1-ого відділу Чортківського районного територіального центру комплектування та соцзабезпечення для призову на військову службу за мобілізацією. Проте у вказаний день 34-річний військовозобов'язаний без поважних причин не з'явився до ТЦК, тим самим ухилився від призову на військову службу під час загальної мобілізації в країні.

Вироком Гусятинського районного суду від 18 липня 2023 року чоловіка визнали винуватим за статтею 336 Кримінального кодексу України (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації в особливий період) та призначили покарання у вигляді 3 років 1 місяця позбавлення волі.

На підставі статті 75 Кримінального кодексу України обвинуваченого звільнили від відбування покарання з іспитовим терміном на 1 рік і поклали обов'язки, передбачені статтею 76 ККУ.

Не погодившись із судовим рішенням у частині призначеного покарання, прокурор подав апеляційну скаргу та просив цей вирок скасувати і ухвалити новий вирок, яким призначити обвинуваченому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 4 роки без застосування іспитового строку. Однак, у судовому засіданні прокурор просив призначити покарання у розмірі, ближчому до мінімального, передбаченого санкцією статті обвинувачення.

 Колегія суддів, перевіривши матеріали кримінального провадження та дослідивши відомості про особу обвинуваченого, погодилась із висновком суду першої інстанції про наявність підстав для призначення покарання у вигляді позбавлення волі у розмірі, наближеному до мінімального, передбаченого санкцією ст. 336 Кримінального кодексу України.

Проте апеляційний суд не погодився із рішенням застосувати до Віталія Д. статтю 75 ККУ, оскільки, звільнивши його від відбування покарання з випробуванням та іспитовим строком на один рік, районний суд не навів переконливих доводів, що виправлення обвинувачення можливе без реального відбування покарання. При цьому поза увагою суду залишилось те, що ухилення від захисту Батьківщини у період воєнного стану під час військової агресії ворога свідчить про підвищену суспільну небезпеку вчиненого злочину, оскільки це могло призвести до підриву військової дисципліни, розлагодження дій, спрямованих на захист суверенітету держави, що в умовах воєнного стану неприпустимо. Крім того, у даному випадку відсутнє щире каяття обвинуваченого, оскільки таке каяття повинно бути дієвим і включати в себе активні дії., – йдеться в повідомленні.

Проте під час апеляційного розгляду обвинувачений визнав, що за сім місяців із дня вчинення злочину він так і не з'явився до ТЦК для проходження служби. Безпосередньо в судовому засіданні він також не виявив наміру проходити військову службу надалі.

 З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду частково задовольнила апеляційну скаргу прокурора та постановила новий вирок, яким визнала обвинуваченого засудженим за статтею 336 Кримінального кодексу України до 3 років 1 місяця позбавлення волі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео