Жителі Бодаків передали захисникам випічку за давніми рецептами

49730842_1180448392111743_2195183743767937024_n

Чи не всі жителі села Бодаки Вишнівецької об’єднаної громади взяли участь у приготуванні смачної посилки для воїнів ООС. Напередодні Різдва хто продуктами, а хто безпосередньою участю у випіканні смаколиків долучився до благодійної акції, ініціаторами якої стала адміністрація Вишнівецької ОТГ.

Про це розповіла діловод Бодаківського старостинського округу Марія Віхоть, пише Світлана Березівська для Вишнівецької ОТГ.

За словами пані Марії, коли перед жителями села постало питання, що приготувати для наших воїнів-захисників на Різдвяні свята, вона згадала свого брата. Він – військовий, раніше захищав рубежі нашої держави на сході України.

– Коли ми телефонували йому і запитували, що передати, брат просив щось спекти, – розповіла пані Марія. – Це й зрозуміло: хлопці на фронті дуже відчувають брак домашньої їжі, особливо випічки...

Порадившись із друзями, зокрема, з учасницями місцевого аматорського колективу «Бодачанка», Марія Віхоть заручилася також підтримкою директора Бодаківської Зош І-ІІІ ступенів Лариси Владики, яка надала приміщення для приготування випічки, і активісти взялися до справи.

– Ми обдзвонили жителів села з проханням принести продукти для печива і струдлів, які вирішили пекти, - продовжує пані Марія. – Відгукнулися практично всі. Люди приносили смалець, маргарин, яйця, олію, борошно, варення. Робили це охоче, тішачись, що військові зможуть невдовзі поласувати домашньою смакотою.

Випікали чотири види печива і струдлі за трьома рецептами працівниці шкільної їдальні, прибиральниця, директор, учасниці «Бодачанки» – загалом 15 жінок. Допомагали їм з півтора десятка учениць 5-9 класів. Впорались з роботою за день. Цікаво, що печиво і струдлі активісти виготовляли за старовинними рецептами. Для цього довелося підключити до справи досвідчених кухарів.

– Ми хотіли спекти, наприклад, сухарики «Сови», але ніхто не міг пригадати рецепт, – каже Марія Віхоть. – Згадали, що у селі живе жінка, яка колись була головною господинею на весіллях, Євдокія Собко. Я зателефонувала до неї і запитала, чи є у неї рецепт «Сов». Через півгодини вона нам його продиктувала. Дала також рецепт сухариків, які називає «Калачиками», теж старовинний. «Калачики» у нас вийшли смачними і гарними, такими «пухнастими». Спекли ми в той день ще й пісочне і дріжджове печиво. Струдлі робили з яблуками і корицею, з вишнями, з горіхом, смородиновим варенням. Випічка вдалася і ми цьому щиро раді.

10 січня бус, наданий головою Вишнівецької ОТГ Володимиром Кравцем, виїхав на позиції наших захисників у Донецькій області, в район населених пунктів Піски, Авдіївка, Опитне.

Як розповів інший учасник поїздки, Вишнівецький благочинний протоієрей Святослав Швець, волонтери традиційно повезли різдвяну передачу бійцям добровольчих формувань, зокрема з «Правого сектору».

– Вантаж вагою 1,5 тонни складається з продуктів харчування, одягу, взуття, засобів гігієни, – розповів священик. – До збору посилки доклалися жителі Бутина, Бодаків, Мухавця. Переконані, що військові відчують радість від підтримки наших прихожан.

Побажаємо волонтерам щасливої дороги і успішного повернення додому.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео