Віра Олександрович

На сплату штрафу жителям Тернопільщини дають лише 10 календарних днів

Брудко

Усе про єдиний внесок і нюанси його сплати знає заступник начальника управління-начальник відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску і розгляду звернень громадян управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Володимир Брудко.

Тож він погодився відповісти на «гарячі» запитання читачів «Терену» про обчислення і сплату єдиного внеску.

- Чи сплачують єдиний внесок, якщо рахунки платника заблоковані (арештовані)?

- У ч. 12 ст. 9 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначили: єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

- Чи звільняють від сплати єдиного внеску за себе фізичних осіб-підприємців і осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, які є одночасно найманими працівниками (застрахованими особами)?

- Ні, таких осіб не звільняють від сплати єдиного внеску. Винятком є тільки фізособи-підприємці за умови, що вони отримують пенсію за віком або є особами із інвалідністю, або досягнули віку та отримують, відповідно до закону, пенсію або соціальну допомогу.

- Чи звільняють від сплати єдиного внеску працюючого на підприємстві, в установі чи організації пенсіонера за віком?

- Таке у законодавстві не передбачили.

- Який термін сплати штрафної санкції з єдиного внеску?

- Відповідно до абзацу другого ч. 14 ст. 25 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» суми пені і штрафів, передбачених цим Законом, підлягають сплаті платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом 10 календарних днів після надходження відповідного рішення.

- Чи настає відповідальність щодо фізичної особи-підприємця пенсіонера за віком або особи з інвалідністю, якщо він помилково у додатку 5 до звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску визначив зобов’язання і бажає скасувати таку звітність?

- У разі самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску фізособами-підприємцями, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, суми єдиного внеску підлягають сплаті на загальних підставах і не підлягають скасуванню.

- Уже діють нові рахунки із єдиного внеску. Коли відбулися зміни?

- Починаючи із 2 травня 2019 року кошти із єдиного внеску, які платники вносили на старі рахунки, туди не зараховують. Їх повертаються платникам - як нез'ясовані надходження.

Фото надане Сектором комунікацій Головного управління ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео