Олеся Поліщук

Жителька Тернополя вчить писати писанки всіх охочих

dc014c568aae6682

Тернополянка Ірина Абрам’юк 14 років вчить писати писанки всіх охочих. Розпочала цю справу в організації «Молода Просвіта».

Для того, аби розпочати писати писанку, потрібно підготувати необхідні матеріали.

- Найголовніше – це є сире яйце куряче. Білого кольору, якщо ми хочемо, аби в нас були білі елементи. Воно має бути протерте оцтом. Наступне – це свічка. Може бути воскова, але підійде і парафінова. Писачок – це такий інструмент: лієчка, з якої буде витікати віск і ми будемо ним малювати. І шматочок воску окремий, або вже зі свічки. І барвники, розведені водою, і ложечка для витягування і занурювання, - розповіла вона «Суспільному».

За словами Ірини Абрам’юк, перед написанням писанок вона читає «Отче наш».

- Найперше, дбаєш про те, аби в хаті було тихо. Дбаєш, щоб тобі ніхто не заважав. Хочеться помолитися, бо це для мене не декоративно-прикладне мистецтво. Це, дійсно, традиція, - каже Ірина.

32d7d601fde979db
32d7d601fde979db

Усі нанесені візерунки мають своє значення.

- Так само, як ми зараз підписуємо листівки з побажаннями добра, щастя, удачі, так само в нас колись писалися писанки. Тобто жінка, наприклад, для своєї сім’ї писала писанку з побажаннями, - розповідає просвітянка. -  Вона думала про свою дочку, якій писала квіточку. Вона думала про свого сина, якому треба написати дубовий листочок. Вона думала про своїх батьків, яким треба було написати на довголіття.

При написанні писанок Ірина використовує схеми та малюнки, вона також радить їх тим, хто писатиме свою писанку вперше.

За освітою Ірина художник-графік.

- Ото побачиш якусь таку гарну писанку, яку хочеш намалювати, і ніч тобі не ніч. І день – не день. І діти голодні, і чоловік недоглянутий, - поділилася враженнями жінка. - Я дуже хочу, щоб люди після церкви обмінювалися писанками, наче якимось символом. Можливо, воно не є цінне коштовно й матеріально, але воно є цінне тим, що ми на такому делікатному, маленькому шматочку тла намалювали якийсь дуже складний візерунок. Щоб це цінувалося.

e4ca62f2371585e3
e4ca62f2371585e3

За словами Ірини Абрам’юк, за 10 років у «Молодій Просвіті» в Тернополі вчилися писати писанки понад три тисячі осіб.

Як повідомляв «Терен», у Вербну неділю в Тернополі писанкарству навчали усіх охочих на заході «Великодня писанка», який відбувався на Театральному майдані.

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео