Жителям Тернопільщини необхідно готуватися до змін

1

За ініціативи Міністерства фінансів України, Уряд ухвалив рішення про введення в Україні з 1 січня 2018 року першого етапу монетизації субсидій на рівні постачальників житлово-комунальних послуг. Відтак, постановою 256 Кабінету міністрів України змінено механізм виділення коштів субвенції з держбюджету міським бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг.

Про це повідомляють в департаменті соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації.

Етапи впровадження зміненої постанови обговорили під час наради, яка відбулася 25 січня у Тернопільській ОДА. Участь у ній взяли перший заступник голови облдержадміністрації Іван Крисак, директор департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський, начальник управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Дмитро Пастернак.

За словами Івана Крисака, даний етап монетизації не вплине на розрахунок чи економію субсидії для споживачів. Також він наголосив, що незважаючи на можливі технічні труднощі, завдання місцевої влади - забезпечити громадянам області передбачені державою пільги та субсидії.

- Щомісяця до 14 числа розпорядники коштів місцевих бюджетів готують інформацію про нараховані пільги та субсидії для райдержадміністрацій та ОТГ. Підприємства, які надають послуги з постачання електроенергії, природного газу тощо рахують кількість спожитих послуг населенням. Далі фінансові органи районної та місцевої влади протягом 5 днів скеровують цю інформацію до Міністерства фінансів України. Там протягом 2 днів узагальнюють отриману інформацію та передають у Держказначейство, яке до 24 числа має перерахувати кошти у міські бюджети, а ті – на рахунки обслуговуючих підприємств. Отримані кошти підприємство зможе витратити лише за цільовим призначенням – на оплату послуг, - проінформував заступник директора департаменту – начальник управління доходів та фінансів галузей виробничої сфери Богдан Пателюх.

Реформування системи розрахунків субсидій на житлово-комунальні послуги складається з трьох етапів: монетизація розрахунків субсидій на рівні підприємств-надавачів послуг, підготовка системи до здійснення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (створення необхідної інфраструктури, створення єдиного реєстру та бази даних субсидіантів, їхня верифікація тощо) та монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

- Місцевими управліннями соціального захисту населення області робота з нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги та звірки даних вже проведена. Тобто вони готові до даного етапу. Нашим завданням залишається лише врегулювання конструктивної взаємодії з надавачами житлово-комунальних послуг, - наголосив директор департаменту соціального захисту населення ОДА Вадим Боярський.

Фото: Прес-служба ТОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео