Олена Чепіль

«Зірка яскрава в небі тривожному»: співачка з Тернопільщини написала колядку про сучасну воєнну Україну (фото, відео)

Віта Грицак закликає усіх колядувати і донатити на армію, перетворюючи гроші на дрони, амуніцію, медикаменти 

«Зірка яскрава в небі тривожному» — так називається колядка, яку написала співачка з Тернопільщини Віта Грицак. За допомогою цієї різдвяної пісні дівчина збирає кошти для ЗСУ.  Як саме Віта допомагає захисникам, про що колядка і як долучитися до благодійної ініціативи, — про це виконавиця розповіла Терену

Свою авторську колядку Віта Грицак представила у соцмережах напередодні різдвяних свят 14 грудня. У пісні згадує про військових, сім’ї загиблих від ракет, окуповані території. 

За сюжетом колядки зірка повідомляє, що Діва на сіні вже оповила Божу дитину.  Після цього зірка летить далі – заглядає в окопи до солдатів, у сім’ї загиблих від російських ракет, у будинки на окупованих територіях. Але в кінці зірка нагадує, що перемога точно за нами, завершуючи привітанням «Христос родився! Славімо Його!». Завдання колядника – принести господарям будинку добру звістку про народження Христа. А головний зміст цієї пісні – у цій добрій новині, яка об’єднує українців навіть протягом війни, - розповідає співачка.

У колядці згадується про військових, сім’ї загиблих від ракет, окуповані території

Досі не було колядки про період сучасної війни

Ідея написання колядки зародилася після того, як дівчина разом з друзями у січні 2023 року пішла колядувати рідним селищем Коропець, аби зібрати кошти для односельчан-військових. Тоді зрозуміла, що досі немає колядки, яка змогла б передати різдвяний дух теперішньої України. Мелодія, яку використала для колядки, наче, жила в ній, зізнається Віталія. Відтак, з моменту зародження ідеї, не змінила жодної ноти. 

У мене в таких ситуаціях схема проста: немає – створюю. Я взяла в руки укулеле і почала наспівувати. То був якраз вечір, за вікном було кілька зірок. І мені уявився образ цієї різдвяної зірки, яка заглядає в окопи до мого рідного дядька-військового. Він якраз телефонував за кілька годин до того і розповідав, як би хотів опинитись вдома на свята. У результаті – вийшла така колядка. І зразу ж на наступний день ми пішли нею колядувати, - каже співачка.

Хоче, щоб все більше людей колядували 

Колядувати Віта Грицак ходила по всьому селу ще з шестирічного віку і жодного разу не пропустила цього дійства. У родині співачки Святвечір та Різдво є особливими святами. Тому цією колядкою дівчина хоче спонукати більшу кількість людей підтримувати таку традицію. 

Щороку ми збираємось з родиною на Святвечір на Тернопільщині. На столі обов’язково має бути 12 страв і тарілки для тих, хто вже не з нами. А на ранок Різдва обов’язково йдемо на службу до церкви. Дуже-дуже багато колядуємо. Дідо бере гармонію, я скрипку, а всі решту підспівують. Для мене коляда – це щось дуже особливе ще з дитинства. Пам’ятаю, за місяць до кожного Різдва ми з бабусею вчили по одній новій колядці. Я співала з братом «Нова радість стала», «Спи, Ісусе, спи», «На небі зірка ясна засяла». Тому різдвяні традиції – це про затишок вдома, - розповідає дівчина.

Після релізу колядки «Зірка яскрава в небі тривожному», Віта Грицак отримала безліч позитивних відгуків та реакцій.

Школярі мені пишуть, що чекають моєї коляди по домівках більше, ніж канікул. Дехто в коментарях пише, що ніколи не підтримував цю традицію, але моя колядка надихає на це. Вчителі вивчають цю пісню разом з учнями на уроках та навіть під час повітряних тривог і надсилають такі відео. Це дуже цінна взаємодія. Хочу, щоб моя колядка прижилася, і щоб навіть через кілька століть наші нащадки у мирній країні співали її від хати до хати, нагадуючи про ці часи, - ділиться емоціями співачка. 

Закликає колядувати і донатити

Також виконавиця в оригінальний спосіб вирішила зібрати кошти для захисників. Вона продає за донати фонограму та ноти колядки, а також сценарій вертепу навколо колядки та воєнних подій, який склала подруга Тетяна Гудзовська.

Віта Грицак за допомогою колядки збирає кошти для ЗСУ

На початку грудня  я розпочала благодійну ініціативу та відкрила свою монобанку «Колядую для ЗСУ». Я іноді жартую, що у мене є «повний набір колядника». Я надихаю у постах ходити і підтримувати цю традицію, особливо збирати таким чином кошти для наших військових, перетворювати заколядовані гроші на дрони, медикаменти тощо. Особисто я “розіб’ю” банку наприкінці грудня після коляди. Бо планую ще багато колядувальних ініціатив. Наприклад, ходити колядувати по рідному селищу, а також колядувати онлайн по відеозв‘язку для охочих підписників, - каже Віта Грицак. 

Придбати ноти колядки та сценарій вертепу можна, перерахувавши від 150 гривень на монобанку та надіславши у месенджер Віті Грицак підтвердження про оплату. 

Фото з фейсбук-сторінки Віти Грицак

Вибір читачів за тиждень

Відео