Віра Олександрович

Зростання числа хворих на COVID-19 на Тернопільщині очікують уже після 10 травня (фото)

Медики

Стійку тенденцію до зниження рівня захворюваності на COVID-19 на Тернопільщині спостерігають уже 11-й день поспіль. Причому в обласному центрі – показники навіть кращі, ніж загалом по області.

Нагадаємо, саме через це у нас вирішили пом’якшити деякі карантинні вимоги. Статистичні дані, що свідчать про покращення епідемічної ситуації у регіоні, на засіданні міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 22 квітня, традиційно надав лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

Паничев
Паничев

Аналізуючи всі показники щодо захворюваності на COVID-19, хочу відзначити, що 11-й день поспіль в Тернопільській області зберігається тенденція до їх зниження, каже фахівець. Позитивним є те, що зниження спостерігається і в Тернополі. Причому за 7 днів спостереження показник інцидентності в обласному центрі зменшився аж на 326 одиниць.

Володимир Паничев принагідно згадав і про інші показники, що підтверджують тенденцію до зниження інтенсивності епідеміологічного процесу в області. Зокрема, йдеться про зниження середньодобової кількості хворих у середньому до 260 випадків (в піковий період ця цифра зросла до 800 випадків за добу – прим.). Окрім того, медики зауважили зменшення числа осіб, які продовжують хворіти. Так, станом на 22 квітня ця цифра становила 9209 (попередні показники сягали 10,5 тис. осіб – прим.).

– Збільшення добової кількісті тих, хто одужав, – також позитивний момент, – додає Володимир Паничев. – Середній показник зараз – близько 500 осіб за добу, що практично вдвічі перевищує кількість тих, хто за цей же час захворів. Маємо ми також зниження середньодобової кількісті летальних випадків. У середньому летальність по області становить близько 6-ти випадків. Раніше ця цифра була 10-12 осіб за добу.

Штаб
Штаб

Лікар-епідеміолог зауважив, що такі показники вплинули на зниження відсотка завантаженості ліжок у лікувальних закладах краю. Причому це зачепило як дані про хворих із підозрами, так і про тих, хто хворіє і потребує кисневої підтримки.

Тенденція щодо зниження захворюваності на COVID-19 в області, на нашу думку, буде спостерігатися аж до першої декади травня, додає Володимир Паничев. Однак після 9-10 травня можливе повторне зростання рівня захворюваності. Варіантів перебігу може бути два: незначне підвищення числа хворих із досягненням середніх показників по області 200-250 випадків або різкий стрибок через завезення нових штамів коронавірусу не європейського походження, які ще не циркулювали в нашій області. Спричинити це можуть родинні святкування Великодня.

Даньчак2
Даньчак2

Такі ж побоювання під час засідання оперативного штабу висловив начальник відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак.

– У міських закладах охорони здоров’я дійсно сьогодні перебуває трохи менше хворих із відповідним діагнозом, – уточнює він. – Наразі у нас загалом – 254 пацієнти: 238 – із підтвердженим діагнозом COVID-19, 8 – із підозрою, ще 8 – із пневмонією. На амбулаторному лікуванні перебувають 3093 хворих із підтвердженим COVID-19, на самоізоляції – 1 340 осіб, а також одужали 14 209 осіб.

До слова, загалом у лікувальних закладах міста розгорнули 461 ліжко для пацієнтів з CОVID-19, у тому числі – 66 ліжок для лікування дітей. Проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у Тернополі вакцинували 4 884 особи.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео