Аптека №78: порозуміння знайдено

Голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець, його перший заступник Сергій Тарашевський зустрілися із представниками колективу аптеки №78 – комунального закладу облради. На зустрічі були присутні також представники громадських організацій, профспілок. Йшлося про ситуацію, яка склалася навколо призначення нового виконуючого обов’язки керівника. Колектив переконаний, що таке призначення не відповідає законодавству.
«Хочу наголосити і колективу, і громадськості – аптека №78 є комунальним закладом обласної ради і прерогатива призначення керівника належить саме раді. Це перше, – зазначив Василь Хомінець. – По-друге. Щоб припинити будь-які інсинуації, які поширюються про «рейдерські атаки» на аптеку, ще раз наголошую – обласна рада не може сама в себе захоплювати свою ж власність. І по-третє. Чутки, що аптеку «хочуть знищити» навіть не вартують того, щоб їх розповсюджувати. Обласна рада зацікавлена, щоб комунальна аптека ефективно працювала на благо громади».
Керівники ради повідомили, що до колишньої виконуючої обов’язки є чимало претензій – вона не виконала вимог внесення змін до Статуту, ігнорувала листи та запити, які надходили з обласної ради тощо. Саме тому на сесії оголошувалося про вакантну посаду керівника аптеки.
«Згідно з розпорядженням, підписаним мною, новим в.о. керівника аптеки було призначено людину, яка зголосилася очолити заклад, – каже Сергій Тарашевський. – Усе відбулося згідно з усіма регуляторними актами обласної ради. Розпорядження було підписане після засідання комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства, на якій було прийняте позитивне рішення цього цієї кандидатури. Такою є процедура. Нагадаю, розпорядженням призначена лише виконуюча обов’язки, оскільки керівника може затвердити тільки сесія».

Аптекарі вимагали призупинити дію розпорядження. «Жодних підстав для цього у мене немає, – наголосив Василь Хомінець. – Знаю, що працівники аптеки написали чимало скарг та листів у різні інстанції. Відповідей я ще не отримував».
Голова обласної ради закликав відкинути звинувачення та знайти порозуміння для подальшої роботи аптеки.
Відтак, було домовлено, що новопризначена в.о. буде виконувати покладені на неї обов’язки, а колектив не чинитиме перешкод у роботі, жодних звільнень працівників не відбуватиметься, буде проведений незалежний фінансовий аудит діяльності аптеки за попередні роки.
Відповіді компетентних органів, результати аудиту будуть відкритими для громадськості краю.

І хоча у Положенні про затвердження керівників комунальних установ, закладів та організацій немає вимог про проведення конкурсу, керівництво обласної ради готове провести пошук претендентів на посаду керівника аптеки №78 до 11 вересня. Подавати себе можуть і члени колективу, й інші особи. Усі кандидатури будуть розглянуті на відкритому засіданні профільної комісії з питань охорони здоров’я. Її рекомендації розглядатимуться на сесії.
Василь Хомінець стверджує: «Обласна рада не допустить знищення комунальних аптек, а, навпаки, сприяє розширенню їх мережі. Водночас ці аптеки повинні бути конкурентноспроможними».
Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради.

Вибір читачів за тиждень

Відео