Марку Паславському відкриють пам’ятник у Києві

Марко Паславський – американець українського походження. Його мати родом із села Старе Місто Тернопільської області. Народився і виріс в США. Закінчив найстаріший американських військових виш Вест Пойнт. Зробив в американському спецназі чудову кар’єру – мав звання майора і прекрасні перспективи. Але в 1991 році, щиро підтримавши ідею української незалежності, Марко подав у відставку і переїхав до України.  

З початком війни на Сході Маркіян прийняв українське громадянство і примкнув до лав батальйону «Донбас». Обрав собі позивний – Франко. Наприкінці весни вступив до Національної гвардії і пройшов курс навчання  в Нових Петрівцях. Загинув під час визволення Іловайська, 19 серпня 2014 року, отримавши 3 постріли у спину.

Про те, що Паславському відкриють пам’ятник на Аскольдовій могилі у Києві на своїй сторінці в соціальній мережі повідомив голова Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайло Ратушний.

- Звертаюся до вас, братове, із запрошенням на акцію Пам'яті Марка Паславського. 19-го серпня ц.р. в роковини його загибелі, о 12.00 ми відкриваємо пам'ятник на могилі Марка. З богослужінням і мітингом. Прийдімо і віддаймо шану Маркові. Від цього ми станемо кращими.

В честь справжнього героя, щирого сина України, Підгаєцька районна рада присвоїла місцевій гімназії ім’я Маркіяна Паславського.

Тамара КОБЛИК

Вибір читачів за тиждень

Відео