У Тернополі тепер сподіваються на Приз Європи

Мандрівну виставку із нагоди 60-річчя заснування Призу Європи відкрили сьогодні, 28 серпня, в Артгалереї Тернопільської організації Спілки художників України, що на вул. Сагайдачного.

Представив її начальник управління стратегічного розвитку Тернополя Юрій Дейнека.



 

- Повний комплект нагород Ради Європи: Диплом, Почесний Прапор, Таблиця Європи, яку наше місто отримає сьогодні, і Приз Європи, - каже він. – На цих стендах усе докладно описане: від часу заснування таких відзнак до міст, які їх отримали. Звичайно, є і переклад українською, щоб було зручно.

Система нагород Ради Європи, за його словами, є важливим інструментом для покращення відносин між усіма країнами і громадянами Європи та розповсюдження самої  ідеї єдиної Європи. Заснували її рішенням Кабінету Міністрів Ради Європи ще у 1955 році. Відтоді відзнаки отримали чимало міст. Після вручення Почесної Таблиці у Тернополі сподіватимуться на особливе визнання - Приз Європи. Його надають обраним – лише двом-трьом містам на рік.

- Диплом Європи - перший крок на шляху до отримання Нагород Європи. До них належать: Почесний Прапор, Почесна Таблиця і Приз Європи. Цими нагородами удостоюють муніципалітети та регіони Європи за європейську діяльність, розвиток дружби і співпраці між європейськими регіонами, а також поглиблення зв'язків між ними, - додає Юрій Дейнека. – Кілька нагород Тернопіль уже отримав. Усі їх можна вільно оглянути у приміщенні міської ради.


 

Отримання європейських нагород, на думку чиновника, не тільки значно підвищує статус міста, а й відкриває широкі можливості у галузі співробітництва із перспективними містами і регіонами, а також із різними міжнародними організаціями і фондами. Саме тому для Тернополя дуже важливо і престижно, що його здобутки визнали у Раді Європи.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

Довідка. Почесна Таблиця, яку Тернополю вручили 28 серпня 2015 р., є третьою за важливістю і передує головній нагороді Ради Європи - Призу Європи. Подання на присудження міській раді і муніципалітету Нагороди Європи робиться за спеціальним Питальником Ради Європи, на підставі якого Підкомітет Нагороди Європи Комісії із захисту навколишнього середовища, сільського господарства, і в територіальних справах Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалює відповідне рішення.

Вибір читачів за тиждень

Відео