На кожній виборчій дільниці чергуватиме міліціонер

Порушення законодавства про вибори тепер тягне кримінальну відповідальність, а підкуп виборців і продаж голосу навіть за 40 гривень карається, як серйозний злочин.

На цьому наголоcив головний міліціонер краю Олександр Богомол. І нагадав, що торік на виборах порушення фіксували і винних карали.

- Вибори на Тернопільщині відбуватимуться на 1183 дільницях. І на кожній повинен бути правоохоронець. Оскільки майже 200 працівників нині перебувають у зоні АТО, працівників не вистачає, – каже Олександр Богомол. – Тож ми будемо звертатися до міністерства, аби дозволили відкликати частину наших працівників на період виборів. Наголошую: міліція Тернопільщини братиме участь у виборчій кампанії лише з метою забезпечення громадського порядку!

Реагуватимуть правоохоронці і на будь-які повідомлення громадян про ймовірне порушення виборчого законодавства. Тому принагідно Олександр Богомол закликав жителів краю проявити гідну позицію та інформувати правоохоронців, якщо вони помітили протизаконні дії з боку політичних сил чи окремих їхніх представників, а також членів дільничних комісій і виборців.

Під час минулорічних парламентських і президентських виборів міліція Тернопілля порушила 11 кримінальних проваджень. Це були як адміністративні порушення, так і кримінальні, уточнив Олександр Богомол.

- Випадки були різні: втрата печатки, смерть на виборчій дільниці, завдання тілесних ушкоджень працівнику міліції і кандидатам у депутати,  ДТП за участі членів дільничної виборчої комісії, перешкоджання в роботі окружної виборчої комісії, відмова від участі у голосування, - перелічив міліціонер. – Були у нас і спроби винесення бюлетенів за межі дільниці, конфлікти і хуліганські дії щодо або між учасниками виборчого процесу.

До слова, вісім із 11-ти порушених справ – закрили. До суду потрапили лише 3, повідомив Олександр Богомол. У тому числі, справи про голосування за інших осіб і знищення виборчої документації.

-Тож я хотів би усім нагадати: кримінальну відповідальність за порушення виборчого законодавства тепер дуже серйозно посилили, - додає головний міліціонер краю. – Так, за неправомірну вигоду у розмірі близько 40 грн уже є кримінальна відповідальність. Я це нагадую кандидатам, які матимуть бажання підкупити виборці.

Олександр Богомол обіцяє під час жовтневих виборів реагувати не лише на офіційні повідомлення громадян про порушення. Міліціонери уважно переглядатимуть матеріали тернопільських ЗМІ і навіть он-лайн-ресурсів. Кожну інформацію вивчатимуть. Усе – для того, щоб вибори були чесними і справедливими, підсумував міліціонер.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео