У 3-й школі – сучасний директор

Про плани школи, труднощі і переваги роботи вчителя напередодні професійного свята педагогів розповідає новий директор ТСШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов Надія Будій

У 3-й школі – сучасний директор, вона слухає лекції англійською на міжнародних студіях і пише книжки з лідерства. Заслужений учитель України, кандидат педагогічних наук Надія Будій знає колектив і всіх учнів школи як учитель підготовчої школи, початкових класів і організатор позакласних шкільних заходів. Вона мріє тримати високий рівень спеціалізованої школи з поглибленим вивченням мов, яка дає глибокі знання, виховує лідерів і патріотів.

- Третя школа мені рідна, адже я сама навчалася тут, - розповідає Надія Будій. - Першу педпрактику проходила у 17-й школі у завуча початкових класів Марії Войтович і зрозуміла, що школа – це моє. Наступна практика була у 3-й школі, і директор Степан Дудяк запропонував працювати вчителем основ дизайну, оскільки моя друга спеціальність «Образотворче мистецтво». Уже 25-й рік працюю в 3-й школі: спочатку вчителем початкових класів, останні 12 років – заступником директора з навчально-виховної роботи. Особливо пишаюся колективом вчителів початкових класів, бо в нас надзвичайно талановиті педагоги - Світлана Цибульська, Світлана Заброцька, Олена Кріль, Тетяна Копка у різні роки ставали переможцями чи призерами всеукраїнського конкурсу «Вчитель року». Школа брала участь у всеукраїнському конкурсі «Початкова школа XXI сторіччя», де ми стали лауреатами конкурсу у номінації «Творчий педагогічний колектив».

Мені дуже комфортно працювати, бо знаю майже кожну дитину у школі, мої випускники вже приводять у школу своїх дітей. Я ціную цю високу довіру.

Мені пощастило, бо на цю посаду мене висунув трудовий колектив, отримала підтримку в управлінні освіти. Тепер потрібно працювати так, щоб виправдати довіру колективу. Це нелегко, бо треба бути і вимогливим, і відповідальним, і в той же час добрим. Та на першому місці - вболівання за школу, дітей і за те, щоб зберегти високий рівень закладу.

Запроваджуємо сертифікацію

Плани нового директора пов’язані не лише з початковою школою. Насамперед Надія Будій робить наголос на поглибленому вивченні іноземних мов. Для цього ще більшу увагу вона приділяє вивченню не лише англійської, а й французької, німецької та польської мов. Англійську тепер вивчають у всіх школах із 1-го класу, всюди додали години на вивчення іноземних мов, бо буде обов’язкове ЗНО. Тож спеціалізованим школам слід старатися не втратити високого статусу, зазначає директор. Адже здібні діти є в усіх школах, але спеціалізовані - повинні бути попереду.

- Для вчителів іноземної мови дуже важливо підвищувати свій професійний рівень, бо учні потребують вчителя, який працює над собою. Тому одним із завдань, які ми поставили перед вчителями, це сертифікація, - зазначила директор. - Важливо не лише бути дипломованими спеціалістами, проходити курси підвищення кваліфікації, атестацію. Мова йде про сертифікацію на здачу академічних рівнів за міжнародною системою – наприклад, рівнів В2 (2, С1) та ін. І у нас вже є вчителі, які успішно пройшли цю сертифікацію. Таким чином наші педагоги піднімають свій авторитет, а учні не лише вільно спілкуються, а й думають іноземною мовою.

Наступне завдання – це розширення міжнародних зв’язків школи, розповідає директор, адже учні 3-ї школи - постійні учасники різноманітних міжнародних програм і конкурсів.

Надія Будій навчалася за міжнародною програмою «Лідерство в освіті», навесні пройшла курс лекцій англійською у Вільнюсі, а у вересні – у Тернополі.

- У міжнародному проекті ELITE задіяні освітяни вищої школи Литви, Фінляндії, Естонії, Великобританії та України, - розповідає співрозмовниця. - У рамках програми я підготувала до друку посібник «Підвищення лідерського потенціалу навчального закладу». Він про те, як виховувати лідерів у навчальному закладі.

Головне – любов до дітей

Людина щаслива тоді, коли любить свою професію, наголошує вчитель.

- Вчитель, який не любить дітей, не може бути щасливим у професії. Тоді дуже швидко відбувається професійне вигоряння, бракує запалу, душевних сил, - зазначає Надій Будій. – Насправді у професії вчителя є багато позитиву. Так, педагог віддає дуже багато енергії, але натомість отримує чимало позитиву від дітей. Цей позитив дає можливість і бажання працювати далі. Ми щодня, спілкуючись з учнями, відчуваємо життя повною мірою. Наша робота зовсім не рутинна, вона дуже цікава, жвава, жива. Доводиться іноді сумувати, але є багато радісних моментів, бо на наших очах зростають розумні, мудрі, красиві, щасливі діти. І ми раді, що долучаємося до цього процесу.

Якщо у роботі вчителя виникають проблеми, можна прослідкувати їх зв’язок з тими умовами, у яких живемо, вважає пані Надія. Ситуація в країні впливає на людей: і війна, і рівень життя українців. Вчителі важко це все переживають, проте, вважає вчитель, роблять найголовніше – виховують майбутнє покоління інтелектуалів і патріотів.

- Користуючись нагодою, хочу привітати усіх освітян міста з професійним святом, особливо вчителів рідної третьої школи, її попереднього директора Степана Дудяка, працівників управління освіти. Хочеться, щоб професія вчителя була з гідною оплатою праці, хоча справжні педагоги, віддані своїй справі, незважаючи ні на що працюють з повною віддачею і високими результатами. Хочеться побажати вчителям, щоб вони професійно зростали разом зі своїми учнями, бо діти хочуть бачити вчителя, який рухається вперед, любить слухати ту ж музику, яку люблять діти, вміє пожартувати разом з ними і відчуває те, що їм цікаво. Також хочу подякувати усім батькам, які вкладають душу у своїх дітей, дарують їм любов і піклування. Школа дуже цінує підтримку батьків і намагатиметься виправдати їхню довіру.

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео