Прокуратура Тернопільщини не змогла відсудити 4 гектари парку «Загребелля»

Господарський суд Тернопільської області своїм рішенням залишив у власності ТОВ «Бодмін-Україна» 4,27 га землі на вулиці Чумацька 5А у Тернополі. Раніше ділянка входила до ландшафтного парку «Загребелля» загальною площею 630 га. У 2011 році Тернопільська міська рада продала ділянку київській компанії «Бодмін-Україна» за 2,19 млн грн. Перед цим, компанія з 2007 року її орендувала для для обслуговування будівлі цілісного майнового комплексу «Центр молодіжного співробітництва «Орбіта».

У 2009 році Тернопільська міськрада проголосувала за зміни меж парку «Загребелля», виключивши з його складу спірні 4,27 га. Втім, прокуратура звертає увагу на те, що це рішення не було підтримане облрадою, а міськрада не мала повноважень сама змінити межі регіонального ландшафтного парку. За даними держкадастру, площа земель лісогосподарського призначення парку у 2004-2015 рр. не змінювалася.

Крім того, прокуратура вказала на те, що 99% статутного капіталу «Бодмін-Україна» оформлено на іноземну компанію АТ «Bodmin AG» зі Швейцарії. Відтак, продаючи землю компанії, що належить іноземній юрособі, Тернопільська міська рада мала отримати погодження Кабінету міністрів, чого зроблено не було.

Однак суд у позові прокуратури відмовив. Зокрема, суд вказав на те, що рішення міськради, яким ділянку виключено з меж парку «Загребелля», не визнавалося незаконним. І, власне, на підставі цього рішення ділянку було включено до держкадастру.

Крім того, «Бодмін-Україна» не є іноземним підприємством оскільки швейцарська компанія володіє в ньому не 100% статутного капіталу, а 99%, тому воно є підприємством з іноземними інвестиціями.

У вересні минулого року відкрито кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем представників Тернопільської міськради при наданні в оренду і незаконному продажу вищезгаданої ділянки «Бодмін-Україна».

Організацію ЦМС «Орбіта», що орендувала ділянку перед «Бодмін-Україна», у 2000-х очолював Юрій Желіховський, який згодом став замначальника апарату Тернопільської ОДА (2011-2014 рр.). Желіховський вважався близьким соратником екс-губернатора Тернопільщини Валентина Хоптяна.

Відомо, що підозрюваним у справі є начальник відділу Держземагенства у Тернополі Юрій Фролов, якого у квітні цього року суд відсторонив від посади. Його звинувачують у завданні матеріальної шкоди на 8,11 млн грн.

Міноритарний співвласником «Бодмін-Україна» з часткою 1% є вихідець із Донеччини Володимир Бутко, відомий як президент корпорації «Еталон». В його біографії сказано, що він закінчив Тернопільську академію народного господарства. Бенефіціаром швейцарської компанії АТ «Bodmin AG» значиться Швотцер Петер Герберт.

Джерело: Наші гроші

 

Вибір читачів за тиждень

Відео