Завдяки енергозберігаючим технологіям Тернопіль зекономив тисячі ват електроенергії

На вулицях Тернополя продовжують замінювати лампи на менш енергозатратні. Чи є ці заходи ефективними, дізнався intb.te.ua.

Із наближенням 22 грудня дні стають коротшими, а ночі – довшими. Якщо влітку на вулицях Тернополя світло вмикають близько 22-ї години, то зараз – набагато швидше. Для міста це означає використання більшої кількості електроенергії, а відповідно й коштів – на 30%, зазначає директор «Тернопільміськсвітла» Олег Лехіцький. Та попри витрати, каже він, намагаються достатньо освітити практично всі вулиці обласного центру.

За словами пана Лехіцького, є райони, збудовані в місцях, де тяжко було прокласти освітлення. Це, наприклад, вулиця Вербицького та інші на БАМі. Тому зараз ЖЕКи встановлюють на будинках прожектори і освітлюють територію, щоб люди могли спокійно дійти до своїх житлових будинків.

Ще кілька десятків років тому на тернопільських вулицях встановлювали світильники з лампами потужністю 250 ват. Та уже протягом 5 років електроенергію намагаються економити. Загалом цьогоріч на 25 вулицях міста замінили майже три з половиною сотні світильників.

«Це дуже мало, - зазначив Олег Лехіцький. - Але в межах коштів, які нам виділяють, ми це все міняємо. І ті світильники вже старі, і лампи застарі. Вони ртутні, потребують певного зберігання чи утилізації. Ми зараз ставимо лампи натрієві і також частково - лампи зі світлодіодним освітленням».

У результаті цьогоріч вдалося зекономити 16 тисяч ват електроенергії. Та оскільки тариф на неї зростає фінансова ефективність від економії практично  непомітна.

«Півпроцента-процент ми зекономили, - запевнив керівник «Тернопільміськсвітла» - Це має велике значення. Якщо з кожним роком ми будемо десь трошки економити, прийде час, коли місто дуже мало споживатиме енергії».

Економні світлодіодні лампи вже встановили у парку Національного Відродження і поблизу катедри. Також ними освітили бульвари Куліша та Дмитра Вишневецького. А на вулицях Козацькій та Будного від сонячної енергії працюють знаки пішохідного переходу та вказівник напрямку руху.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео