Як депутат від «Самопомочі» захистив свій бізнес

Тернопільська міська рада ухвалила «Програму захисту населення від надзвичайних ситуацій на 2016-2018 роки». Депутати від «Самопомочі» на сесії «зарубали» лише один пункт цього документу – той, який міг нашкодити їхньому власному бізнесу.

Метою програми, як повідомив депутатам начальник Управління надзвичайних ситуацій Іван Коваль, є запобігання і ліквідація надзвичайних ситуацій, проведення аварійно-рятувальних робіт, а також вдосконалення системи забезпечення техногенної і природної безпеки. «За» таке рішення проголосували 36 із 42-х присутніх депутатів, троє - не голосували, ще троє - утрималися.

Понад 4 млн грн витратять за три роки

Кошторис програми, хоча він становить 4,32 млн грн, причому 1,59 млн грн із цих коштів запланували використати у 2016 році, депутатів не збентежив.

- Програма повністю фінансується із міського бюджету, - каже Іван Коваль. - Кошти будуть скеровані на розвиток системи оповіщення, модернізацію пункту управління керівника міської ланки Тернопільської територіальної підсистеми служби цивільного захисту, утилізацію виявлених небезпечних хімічних речовин, закупівлю засобів радіаційного і хімічного захисту для непрацюючого населення Тернополя, а також на інше.

На придбання 1,437 тисячі протигазів і 43-х дитячих камер у кошторис програми заклали 1,8 млн грн. Проте запитань чи спротиву у залі ці цифри не викликали. Тим паче, Іван Коваль весь час повторював, як мантру: «Це ми просимо стільки грошей, але насправді повного фінансування ніколи не отримуємо…».

Депутат є директором вуличного радіо

Збурив ситуацію у залі інший пункт Програми: на інформування тернополян на зупинках транспорту у місті пропонували виділити 400 тис. грн. Таку схему оповіщення про надзвичайну ситуацію передбачає закон: людина спершу повинна почути сирену (їх у місті – 37 штук), а тоді ввімкнути радіо чи телевізор, аби дізнатися, як слід діяти далі. Оскільки на зупинках завжди є люди, повідомлення планували дублювати і там.

Утім, усім відомо, що депутат від політичної партії «Об‘єднання «Самопоміч» Олег Нитка є директором вуличного радіо – приватного підприємства, яке якраз транслює рекламу і різні повідомлення на міських зупинках транспорту. Він і його колеги по фракції кілька разів ставили на голосування пропозицію викинути із Програми пункт про інформування тернополян на зупинках. Мотивували тим, що краще 400 тис. грн перекинути на інші потреби, наприклад, пальне чи боротьбу із наслідками надзвичайних ситуацій. Через це засипали Івана Коваля запитаннями про сховища, їхній стан, про ремонт укриттів та інше. Врешті «Самопоміч» отримала 23 голоси «за». Пункт 1.4 із тексту Програми виключили.

- Ну, ви вже зберегли свій бізнес. Що далі? – не витримав міський голова Сергій Надал, який відразу «розкусив», чому депутати так стараються.

До речі, саме у рамках цієї Програми у Тернополі відновлять годинник, що інформує не лише  про температуру повітря і час, а й про радіаційний фон. Встановлять новий, двосторонній екран на будівлі центрального універмагу. Із казни міста на це виділять 500 тисяч гривень. Нагадаємо, подібний годинник працював у центрі міста багато років, але давно зламався. Відновлять його тому, що про це просили тернополяни, наголосив Іван Коваль.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео