Тернопільська облрада спробувала захистити аграріїв

Завершила роботу перша сесія Тернопільської обласної ради шостого скликання. Коли депутати зустрінуться знову, наразі не повідомляють.

Нагадаємо, лише 30% депутатів мають досвід роботи в органах самоврядування. Решта – новачки. Однак сьогодні, 11 грудня, вони усі попрацювали плідно, майже без суперечок. Тож, окрім цілком політичних рішень, змогли прийняти дуже важливі організаційні і навіть господарські рішення. Ключовий момент – спроба захисту інтересів аграріїв на державному рівні у 2016 році.

Медики і освітяни будуть із зарплатами

Насамперед варто сказати, що депутати обласної ради внесли зміни до бюджету на 2015 рік. До казни Тернопільщини додали відразу 136 мільйонів 708 тисяч гривень. Усі ці кошти наша область отримала із державного бюджету у вигляді цільових субвенцій. Їх витратять на зарплати лікарям і освітянам, погашення заборгованості комунальних підприємств за тепло, а також – на надання пільг і житлових субсидій жителям краю.

До слова, субвенції отримали не лише усі райони, а й міста обласного значення – Тернопіль і Чортків. Тож усі наші медики і освітяни будуть із зарплатами.

На сесії також затвердили новий склад конкурсної комісії Тернопільської обласної ради з проведення конкурсу на право оренди майна спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області (через завершення попередньої каденції – прим.). Серед надважливого - і угода між Тернопільською облрадою і міською радою про передачу коштів для забезпечення підручниками учнів 4-, 7-х класів загальноосвітніх навчальних закладів Тернополя, а також договір між Тернопільською облрадою і Кременецькою райрадою про передачу видатків на фінансування програми організації рятування людей на водних об’єктах Тернопільської області на 2015-2019 рр.

Обласна рада вже має президію

До складу нової президії облради, згідно із рішенням депутатів, увійшли: голова обласної ради Віктор Овчарук, його перший заступник Василь Деревляний, а також заступник голови - Любомир Крупа. Окрім того, до президії включили уповноважених представників, або усіх восьми фракцій. Знайшлося місце і для голів 10-ти постійних депутатських комісій: Сергія Швеця, Романа Свистуна, Петра Гадза, Лариси Римар, Ігоря Леськіва, Олега Крижовачука, Романа Василіцького, Юрія Березовського, Ольги Бабій і   Володимира Заліщука.

Але навіть це – ще не все. Окрім двох – суто політичних звернень, депутати сьогодні ухвалили і економічне - щодо змін у податковому законодавстві на 2016 рік. Обранців краян непокоїть те, що запропонувало зробити Міністерство фінансів. Насамперед тому, що Проект Закону «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні», на їхню думку, відміняє усі пільги для аграріїв, а наша область, як відомо, – лише на сільськогосподарських підприємствах і тримається.

Цитуємо звернення: «…Скасування спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників із 1 січня 2016 року є неприйнятним і згубним для сільськогосподарської галузі, передусім з точки зору забезпечення продовольчої безпеки в Україні.

За оцінками експертів, втрати аграріїв України складуть майже 30 мільярдів гривень (в області – понад 500 млн грн), а падіння експортної виручки можна очікувати на рівні 1 мільярда гривень. На 100 тисяч осіб зросте кількість безробітних.

Спад економічної діяльності АПК області у 2015 році підтверджує необхідність збереження спецрежиму оподаткування. За підсумками 11 місяців нинішнього року падіння обсягу виробництва по сільськогосподарських підприємствах краю складає понад 12%, а витрати з початку року на виробництво продукції зросли на 60-70%. У поточному періоді суттєво скоротилося поголів’я худоби та виробництво продукції тваринництва. Станом на 1 листопада 2015 року чисельність поголів’я ВРХ зменшилась на 20 тисяч голів, або на 10,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, поголів’я птиці всіх видів – на 51,6 тисячі голів. Виробництво молока зменшилось на 4,8%.

Ситуація в АПК є несприятливою і через природний фактор – посушливі погодні умови спричинили зниження показників урожайності в рослинництві. Не сприяє розвитку сільськогосподарської галузі області й зовнішньоекономічна кон’юнктура – світові ціни на зерно знижуються вже кілька років поспіль.

Звертаємо увагу, що збереження існуючої системи оподаткування аграрного сектору до 1 січня 2018 року передбачено коаліційною угодою та Програмою дій Уряду. Пільги для агропромислової галузі також прописані в Угоді про Асоціацію України з ЄС, відповідно до норм СОТ...»

До речі, найвідоміші аграрії Тернопілля входять до найбільшої фракції Тернопільської обласної ради шостого скликання – Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Тож Олег Крижовачук, Петро Гадз, Василь Градовий, Василь Вислоцький, Володимир Іванишин, Антон Білик, Микола Пилипів, Осип Гасюк та інші ще перед початком сесії перед телекамерами зробили заяву щодо дій уряду і висловили свою незгоду із ними.

Про те, що відбувалося на сесії, можна також прочитати ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео