Тернопільські студенти-медики навчають домедичної допомоги нову поліцію західного регіону (фото, відео)

Протягом двох років на базі Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського студентів та всіх охочих громадян навчають надавати першочергову домедичну допомогу.

11 грудня вже другу групу студентів нагородили сертифікатами, які дозволять навчати необхідним навикам працівників різних структур та підрозділів. 

"Мені було дуже цікаво тут навчатися, також, я вважаю, що ці курси є необхідними, тому що дуже важливо вміти правильно, грамотно та кваліфіковано надати першу домедичну допомогу, коли це необхідно",  - каже студентка ТДМУ Уляна Сатурська.
"Пішла на це навчання, щоб спочатку вдосконалити свої навички, а також навчитись дещо нового, а саме - надавати кваліфіковану домедичну допомогу в будь-яких надзвичайних ситуаціях, які сьогодні мають місце у повсякденному житті людей", - ділиться студентка ТДМУ Віта Косовська. 

Про важливість курсів домедичної допомоги "Терен" поспілкувався з ініціатором проекту, студенткою 4 курсу ТДМУ Богданою Перевізник.

- Богдано, розкажіть, як виникла ідея курсів з домедичної допомоги?
- Ідея проекту виникла в групи студентів-медиків приблизно 2 роки тому. Ми об'єднались і звернулись до професора Арсена Арсеновича Гудими, завідувача кафедри медицини невідкладних станів, катастроф і військової медицини, таким чином створили проект. В нашому університеті є 16 сертифікованих інструкторів з домедичної допомоги, які навчають населення, спеціальні підрозділи і структури. Минулого року проходили такі навчання для цивільного населення, двохденний курс передбачав теоретичну та практичну частину. Цього року ми продовжили проект, але значно масштабніше. Загалом наші інструктори навчають нову поліцію всього західного регіону, тобто охопили Львів, Ужгород, Мукачеве, Хмельницький та Луцьк.
- Чи кожній людині необхідно вміти надавати домедичну допомогу?
- Загалом вміти надавати домедичну допомогу - це обов'язок кожної людини, тому що це певні грунтовні базові знання, якими повинна володіти будь-яка пересічна людина. Лікарі ж повинні надавати спеціалізовану, кваліфіковану лікарську допомогу, яка забезпечується у лікарських установах, проте навиками домедичної допомоги має володіти все цивільне населення.

- Скільки часу тривають курси та яка їх вартість?
- Наші курси тривають 2 дні, в основному на вихідні, субота - неділя, включають в себе теоретичну та практичну частину, і все підсумовується екзаменом. Курси були безкоштовні, але зараз треба заплатити за сертифікат.

Детальніше - у відео.



Оксана СЛОБОДЯН

Вибір читачів за тиждень

Відео