Після втечі «Мегаполісу» влада Тернопілля зробила висновки

Налагоджувати прямий контакт із бізнесменами, аби надалі уникати такого, як сталося із цигарковою монополією «Мегаполіс-Україна», обіцяє влада Тернопілля.

Монополіст на ринку оптової торгівлі цигарками з нового року перереєструвався на Одещині. Про це «Терену» повідомив голова облради Віктор Овчарук. За його словами, бюджет Тернопільщини у 2016 році втратив майже 35 мільйонів податкових надходжень.

Переїхали на Одещину, до Міхеіла Саакашвілі

- Ми дуже активно співпрацюємо з виконавчою гілкою влади у залученні інвесторів в область. Для того, щоб область могла розвиватися, ми мусимо «залишати» тут бізнес, - каже Віктор Овчарук. – І те, що ми зараз бачимо щодо позиції «Мегаполісу», не тішить. Область втратила великі гроші. Не знаю, які у них були проблеми. Але закликаю усіх бізнесменів перед тим, як робити такі кардинальні кроки, зустрітися з представниками влади, обговорити всі питання, досконало все вивчити.

Можна припустити: нові акціонери компанії сподіваються, що на Одещині, де керує Саакашвілі, їм буде легше вести бізнес. Але справжні мотиви керівництву Тернопілля ніхто не пояснював. До слова, перехід в іншу область відбувся ще до початку протестів громадських активістів. Нагадаємо, нещодавно вони блокували склади «Мегаполісу» по всій Україні, в тому числі – у Тернополі (про це «Терен» писав ТУТ). Бізнес-структуру звинувачували у наявності «російського коріння».

– У 2013 році, ще за часів Януковича, ця компанія увійшла на український ринок і тепер контролює до 90% ринку роздрібної торгівлі. Чому ця тема нам є цікава? Тому що власником цієї компанії в Росії є Ігор Кесаєв. Це людина, наближена до Володимира Путіна, і, більше того, - є власником одного з найбільших в Росії заводів зброї, - пояснював мотиви протестувальників активіст Самооборони Майдану Тернопільщини Іван Ковалик. - Україна входить у трійку держав світу, що лідирує за споживанням тютюну. Цим ми одночасно кладемо гроші у кишені російському олігарху.

У «Мегаполісі» планували вимагати відшкодування збитків

Проте у самій компанії цю інформацію офіційно спростували. Цитуємо відповідь: «Інформація про те, що торгова компанія «Мегаполіс-Україна» є філіалом російської групи компаній «Мегаполіс» і входить до групи компаній «Меркурій», не відповідає дійсності. Власниками ТОВ «Торгова компанія «Мегаполіс-Україна» є фізичні особи - громадяни України, Ірландії та Великої Британії. Таким чином, серед прямих або опосередкованих власників Торгової компанії «Мегаполіс-Україна» немає ані російських компаній, ані громадян Росії, в тому числі Ігоря Кесаєва… Звинувачення у підтримці компанією «Мегаполіс-Україна» російсько-терористичних формувань на Сході України є повністю безпідставними… Ми запевняємо, що жодних законних підстав для блокування діяльності торгової компанії «Мегаполіс-Україна» немає. ТК «Мегаполіс-України» є одним із лідерів сплати акцизного податку до місцевих бюджетів, тому один день простою регіональних структурних підрозділів, які були заблоковані (Київ, Львів, Луцьк, Рівне, Ковель, Тернопіль), призводить до значних бюджетних втрат цих міст. Ми закликаємо представників громади до конструктивного діалогу та готові відповісти на будь-які запитання щодо діяльності компанії. У випадку продовження незаконного блокування діяльності компанії ми будемо змушені звернутися до правоохоронних органів, а також до суду для відшкодування завданих збитків».

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Довідка. У «Вікіпедії» про торгову компанію «Мегаполіс-Україна» розповідають, що вона є однією з найбільших українських дистрибуторських компаній. Останні кілька років входить у ТОП-10 рейтингу «200 найбільших компаній України» за версією журналу «Форбс». Окрім того, компанія «Мегаполіс-Україна» входить у ТОП-5 рейтингу «Кращі компанії для лідерів» в Україні, за результатами дослідження 2014 року, проведеного міжнародною консалтинговою компанією HAY Group. Основним напрямком діяльності є дистрибуція тютюнових виробів і супутніх товарів. Протягом багатьох років компанія успішно співпрацює із провідними виробниками тютюнової продукції: Philip Morris International, JapanTobacco International, Imperial Tobacco Group, British American Tobacco. Штат компанії «Мегаполіс-Україна» налічує близько 3 000 працівників, регіональна мережа складається із 35 структурних підрозділів по всій території України. Материнською компанією стала «Поділля-Тютюн», яку інвестори купили першими. 

Вибір читачів за тиждень

Відео