В управлінні юстиції Тернопільщини – «антикризові» ціни

За державну реєстрацію шлюбу тернополяни досі платять 85 копійок. Натомість за заяву про розірвання шлюбу, коли у подружжя немає дітей, треба внести удесятеро вищу суму - 8 грн 50 коп.

До того ж, чимало довідок тепер стали взагалі безкоштовними, розповів «Терену» начальник Головного управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов.

- А от заява про державну реєстрацію зміни імені коштує 5 грн 10 копійок, - додає він. – Адже ми залишили такі ціни, щоб людям було комфортно користуватися нашими послугами.

Крім того, на сайті Міністерства юстиції є відповідні рубрики, де можна знайти необхідну інформацію. Так, діє державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Тож, не виходячи з дому чи з підприємства, можна отримати звідти всю необхідну інформацію. Коштувати це буде всього 17 грн, додає пан Кольцов. Тобто просто із сайту ви отримуєте роздруківку, що має юридичну силу.

- Юстиція тепер намагається працювати максимально прозоро, - стверджує Едуард Кольцов. – Саме через це у нас уже запровадили чимало так званих електронних сервісів.

Раніше, щоб отримати довідку про те, що підприємство перебуває у стані банкрутства, потрібно було йти в офіс Головного управління юстиції, писати відповідний запит і чекати на документ. Тепер цей сервіс працює он-лайн, а відтак витяг із реєстру - безкоштовний.  

- У сфері державної реєстрації виписку/витяг про компанію теж можна отримати фактично миттєво, - продовжує фахівець. – Таку он-лайн-довідку зазвичай беруть задля подання у державні органи, банки-контрагенти для участі у державних закупівлях. Тобто тоді, коли підприємство хоче взяти участь у тендері. Раніше за цією довідкою теж треба було йти до нас. Доводилося писати заяви, чекати. Тепер усе – миттєво. Вартість цього сервісу – 50 гривень.

До слова, послугами он-лайн-сервісів в Україні уже скористалися 2 млн людей. Причому платними – понад 350 тисяч, уточнив фахівець.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Довідка. Сайт Головного управління юстиції у Тернопільській області - terjust.gov.ua.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео