Зривати чи зрізати ніжку: як правильно збирати гриби (фото)

Є багато суперечок про те, що гриби ні в якому разі не можна зривати, адже це пошкодить грибницю. Чи справді це так, пояснили досвідчені грибники та науковець 

“Тихим полюванням” захоплюються чимало жителів Тернопільщини. Грибний сезон триває, відтак деякі грибники збирають кошиками білі гриби, опеньки, маслюки. Однак існує чимало суперечок про те, зривати гриби чи зрізати. Як це робити правильно, а також, де і коли краще шукати гриби, – відповіді на ці питання журналіст Терену шукав у досвідчених грибників та науковців. 

Грибний сезон цього року триватиме до кінця жовтня, розповідає грибник родом з Карпат Артур Шевцов. Він ходить на гриби з дитинства, відтак має чималий досвід “тихого полювання”. Також чоловік проводить грибні походи в гори для туристів, під час яких знаходять цілі скупчення їстівних грибів. Каже, зазвичай полюють за білими грибами, серед них іноді знаходять справжніх гігантів вагою понад два кілограми. Ці гриби можна знайти і в лісі, і посеред трав. Їх маринують, сушать, тушкують у сметані. 

Гриби ми збираємо й влітку. А осінній сезон триває у вересні-жовтні. І минулого року гриби були, і цього є, але варто йти в гори, високо – на полонини, – каже Артур Шевцов.

Артур Шевцов – грибник з великий досвідом, адже ходить на “тихе полювання” у Карпатах ще з дитинства (фото з інстаграм-сторінки Артура Шевцова)

Зривати чи зрізати?

Є багато міфів про те, як правильно збирати гриби. Дехто наполягає, що їх ні в якому разі не можна зрізати, адже тоді можна пошкодити грибницю. Як каже Артур Шевцов, він зриває гриби. Із ним погоджується у науковець, завідувач лабораторії морфології та систематики рослин кафедри ботаніки та зоології Тернопільського педуніверситету Руслан Яворівський. Як каже він, зривання гриба не може завдати шкоди грибниці. 

Як на мене, то це дійсно значною мірою міф. Адже збираємо ми плоди, тоді як вегетативне тіло гриба – міцелій або грибниця, що складається із багатьох розгалужених ниток чи гіф, знаходиться у субстраті (ґрунті, деревині тощо). Саме на поверхні міцелію й формуються плодові тіла, які у розумінні пересічної людини, а не біолога, й називаються грибами, – пояснює Руслан Яворівський. 

Білий гриб-гігант вагою понад два кілограми (фото з інстаграм-сторінки Артура Шевцова)

Як каже науковець, зривання плодових тіл навряд чи суттєво пошкодить грибницю й завдасть збитків майбутньому «врожаю». А зрізання – скоріш за все зручно з практичної точки зору, адже дозволяє відразу визначити на зрізі ступінь червивості плодового тіла, зокрема, його нижньої частини або ніжки.

Не збирайте невідомі гриби

Де шукати гриби і в яку погоду, розповідає досвідчений грибник з Тернопільщини Мирослав Галайко. Як каже чоловік, грибництво - його хобі вже багато років. 

Ходить на “тихе полювання” переважно у ліси на Зборівщині. Збирає переважно опеньки, білі гриби та маслюки. Частину врожаю продає на ринку у Тернополі, частину залишає собі. На зиму засушує опеньки, з яких готує суп. Грибник вже неодноразово пересвідчувався, що виривання грибів не впливає на майбутній приріст. 

Вириваю і на наступний рік вони знову є на цьому місці, – каже Мирослав Галайко. 

 Гриби, що зібрав Мирослав Галайко на Тернопільщині (фото з фейсбук-сторінки Мирослава Галайка)

Пан Мирослав розповідає, що гриби люблять вологий ґрунт і теплу погоду. Радить початківцям добре приглядатися до грибів, які збирають і ні в якому разі не брати невідомі види. Адже до прикладу, бліда поганка схожа на опеньки, тому їх легко переплутати.

Читайте також: Бліда поганка, павутинник, грузлик: які гриби — смертельно-небезпечні.

Житель Тернопільщини знайшов у лісі гриба-гіганта.

Автор Дмитро Юрас

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео