Майже 69 тонн «нелегального» тютюну виявили на Тернопіллі (відео, фото)

Незаконно імпортований тютюн на суму 5,7 млн. грн. вилучили у Тернопільській області.  

Факт ухилення службовими особами підприємства, основним видом діяльності якого є виробництво тютюнових виробів, від сплати до бюджету акцизного податку виявили співробітники податкової міліції Головного управління ДФС в області. Вони якраз проводили операції «Рубіж» і «Акциз».

 

Підприємство не мало права на податкову пільгу

Йдеться цього разу про «оборудку» на суму аж 26,7 млн грн, кажуть у податковій міліції.

  • На початку цього року підприємство імпортувало 68,7 тонн тютюнової сировини, - каже перший заступник начальника Головного управління ДФС в області Віталій Дума. - За нормами Податкового кодексу, при імпорті тютюнової сировини нараховують і сплачують до бюджету акцизний податок за ставкою 399 грн 84 коп. за 1 кілограм. Проте під час митного оформлення службові особи підприємства-імпортера незаконно застосували пільгу зі сплати акцизного податку.

У Податковому кодексі передбачили, що операції із ввезення на митну територію України тютюнової сировини звільняються від оподаткування акцизним податком. Проте - лише у тому випадку, якщо імпортер згодом використовує її у власній господарській діяльності, для виробництва тютюнових виробів: цигарки, сигарети, тютюн для паління.

  • Натомість підприємство задекларувало основним видом діяльності виробництво тютюнових виробів, а відповідної ліцензії, якої вимагає закон, не отримало, - пояснює фахівець, - а тому вони не могли скористатися правом на застосування податкової пільги із акцизного податку.

Очікує штраф - від 255 тисяч гривень

За цим фактом розпочали кримінальне провадження - за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України, тобто «умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах». Відтак 68,7 тонн тютюнової сировини, вартістю 5,6 млн грн, співробітники податкової міліції вилучили. У суді вже дозволили накласти арешт на вилучену тютюнову сировину. Триває досудове розслідування.

До слова, за умисне ухилення від сплати податків передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 255 тис. грн до 425 тис. грн із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото і відео, надане Відділом організації роботи ГУ ДФС в області

Довідка. Усього від початку року співробітники податкової міліції краю вилучили з незаконного обігу підакцизних товарів на суму 6 млн грн. Завершили розслідування і спрямували до суду три кримінальні провадження щодо 4 осіб, які займалися незаконним виготовленням і реалізацією фальсифікату підакцизних товарів.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео