«Свідоцтва уже видають в усіх пологових Тернопільщини» - Едуард Кольцов

- Так сталося, що Міністерство юстиції у реформуванні йде попереду усіх, - каже начальник управління юстиції в Тернопільській області Едуард Кольцов. - Відповідні зміни відбуваються і в органах юстиції на Тернопіллі.

Один із напрямків реформування, за його словами, - це впровадження системи он-лайн-послуг. Завдяки їй тернополяни можуть отримати через Інтернет довідки та витяги із реєстрів нерухомості, про банкрутство підприємств і реєстрацію бізнесу («Терен» про це писав ТУТ і ТУТприм.)

«Ми фактично знищили черги»

- Уже десять молодих пар у Тернополі одружилися за допомогою електронного сервісу, а свідоцтва про народження дитини у пологових будинках таким чином отримали понад 170 молодих батьків, - додає Едуард Кольцов. – До речі, послугу із видачі свідоцтв на новонароджену дитину ми вже надаємо у всіх 17-ти пологових будинках області. Одного дня мати подає нашому працівнику усі документи, а вже наступного дня отримує свідоцтво.

Він також акцентував на тому, що тепер реєструвати нерухоме майно або бізнес можна не лише в органах юстиції, адже таке право отримали, зокрема, нотаріуси.

- Завдяки такому кроку, ми фактично знищили черги, - додає пан Кольцов. – Адже людина може звернутися за оформленням документів туди, де їй комфортніше.

Інший «плюс» - можливість отримання довідок безкоштовно, через мережу Інтернет. Оскільки у Міністерстві юстиції створили низку відкритих реєстрів, скористатися ними може будь-хто, аби тільки у нього були вміння користуватися комп’ютером.

Люди потребували первинної правової допомоги

На базі ліквідованих районних управлінь юстиції із 1 липня цього року працюватимуть Бюро правової допомоги (БВПД). У кожному центрі, створеному на Тернопільщині, як і в усій Україні, працюватимуть фахівці із відповідною освітою та підготовкою.

- Там буде по три робочі станції, аби забезпечити усім жителям краю доступ до електронних сервісів Мін’юсту. Адже комп’ютери вдома мають ще не всі. До того ж, не всі уміють такою технікою користуватися, - каже директор Чортківського місцевого центру із надання БВПД Марія Гамбаль.

Утворення Бюро правової допомоги, на її думку, посилить правову спроможність громад, адже навіть жителі невеликих містечок і сіл зможуть отримати правові роз'яснення і консультації.

- Як показала практика, більшість людей, які зверталися до місцевих центрів, потребували надання саме первинної правової допомоги, - уточнює фахівець. – Так, у 2015 році консультації і роз'яснення у Чортківському місцевому центрі надали 234 особам із 340-ка, які звернулися. Цього року – вже 245-ти із 322-х. 

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. У Головному територіальному управлінні юстиції Тернопільщини уже на 20% скоротили кількість співробітників, на 30% - працівників центрального апарату. Окрім того, ліквідували виконавчу та реєстраційну служби і прибрали дублюючі функції.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео