Волонтери перевірять, у яких умовах на Тернопіллі реабілітовують бійців АТО (фото)

dcfa63bf-d2cb-4024-87f0-76f7a3908f10

Медичні заклади, де проходять реабілітацію поранені і демобілізовані бійці АТО із Тернопільщини, незабаром прискіпливо перевірить спеціальна комісія. До її складу, окрім чиновників обласного рівня, ввійдуть волонтери і навіть вояки. Таке рішення ухвалили на відкритому засіданні Ради бійців АТО у приміщенні обласної держадміністрації сьогодні, 21 червня. На зібранні були присутні гості із Міноборони, священики, військовослужбовці, а також представники Тернопільського, Вінницького, Волинського, Житомирського, Рівненського і Хмельницького обласних військкоматів. Вручили грамоти кільком волонтерам із Тернопільщини Така зустріч відбулася за ініціативи Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, Ради волонтерів при Міністерстві оборони України і керівництва нашого краю. У ній брали участь волонтери, представники родин полонених бійців АТО і ті, хто має їхні проблеми вирішувати. На численні непрості запитання довелося відповісти полковнику, начальнику Управління військово-цивільного співробітництва Збройних Сил України Олексієві Ноздрачову.

  • Ми ставимо перед собою дуже амбітну мету – створити відділення цивільно-військового співробітництва у всіх регіонах, - каже він. – Основна наша робота – допомога підрозділам, жителям територій, які відчувають вплив військових дій, а також евакуація «вантажів-200». Так, проблеми є, але ми намагаємося їх вирішувати. Тим паче, уже є відповідний досвід.
Полковник стверджував, що працівники управління повинні також перейматися проблемами сімей вояків, зокрема надавати їм юридичну і фінансову допомогу. Причому реабілітації – насамперед психологічної потребують не лише самі вояки, а й їхні родичі.
  • Із вересня 2014 року наші пошукові групи знайшли і вивезли близько 700 тіл загиблих, причому близько 200 – із непідконтрольних Україні територій, - додає Олексій Ноздрачов. – Лише цього року ми доставили у місця поховання 165 тіл. Дякую волонтерам. Вони допомагають, чим можуть.
  • c09bf024-b3e9-4290-a852-03fa936e9ae4
    c09bf024-b3e9-4290-a852-03fa936e9ae4

Після цього він вручив грамоти кільком волонтерам із Тернопільщини. Серед них – представниця Самооборони Майдану Тернопільщини Лілія Мусіхіна і координатор волонтерської групи, громадської організації «Схід і Захід єдині» на Тернопільщині і в Західному регіоні України Василь Конько. «Ця нарада знову перетворюється на сухий звіт» Утім, як не старався гість, але чітко відповісти на всі запитання тернополян, особливо представників «Офіцерського корпусу», він не зміг. З усіх сил допомагали йому підполковник, старший офіцер відділу пошукової роботи Михайло Котелевський, підполковник юстиції, старший офіцер юридичної служби Микола Зайцев і майор, начальник групи із роботи з особовим складом Олександр Потьомкін. Присутні врешті дізналися про те, як відбувається пошук, ексгумація та евакуація останків наших захисників, як у зоні АТО організовують допомогу цивільним тощо.
  • Процес скиданий, - продовжує він. – Держава робить усе для упізнання загиблих. Забір крові, аналіз ДНК у родичів проводять безкоштовно.
До Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, на Тернопіллі уже внесли 3157 осіб. Серед них - 53 інваліди війни, додав голова обласної держадміністрації Степан Барна.
  • Ми достатньо активно працюємо у напрямку підтримки учасників антитерористичної операції та їхніх сімей, - стверджує чиновник. - Так, 121 особа отримала право на пільги, як член сім'ї загиблого ветерана війни. Від початку подій на сході до медичних закладів краю звернулися й отримали кваліфіковані лікарську допомогу 1449 учасників АТО. На теренах області діє ціла низка центрів, що окрім комплексної медичної допомоги займаються психологічною реабілітацією. Центри соціальних служб надали підтримку 2424 сім’ям даної категорії.
Згодом про роботу обласної ради в цьому ж напрямку прозвітував її очільник – Віктор Овчарук. Зі слів керівників краю усе виглядало доволі позитивно. Саме це і викликало спротив у волонтерів.
  • Чому у цьому залі немає батьків загиблих героїв? Чому не запросили родичів бійців, які зараз у полоні? Ця нарада знову перетворюється на сухий звіт від чиновників, - не стримувала емоцій волонтер «Офіцерського корпусу» Алла Борисенко – «Чонгар».
  • 111111111111111
    111111111111111

У залі все-таки виявилося родичі жителів нашого краю, які нині перебувають у полоні. У них – дійсно було чимало запитань до столичних гостей. Утім, не всю інформацію, що прозвучала сьогодні, варто оприлюднювати. Адже це може навіть нашкодити воякам. «Не збирався я тут влаштовувати скандал, але не витримую» Неприємні слова довелося вислухати і директору департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації Володимиру Богайчуку. Нагадаємо, він у багатьох інтерв’ю хвалився тим, якого високого рівня різнопланову медичну допомогу отримують бійці АТО з Тернопілля. Мовляв, у нашому краї створили центри із надання кваліфікованої медико-психологічної допомоги із широким комплексом реабілітаційних заходів на базі обласних клінічної психоневрологічної лікарні і наркологічного диспансеру. Окрім цих закладів, медико-психологічну допомогу мали б надавати у Заліщицькому госпіталі ветеранів війни і в Більче-Золотецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації.

2f33e224-bac9-4a93-ac8f-67338b7dab18
2f33e224-bac9-4a93-ac8f-67338b7dab18

  • Не збирався я тут влаштовувати скандал, але не витримую, - раптом бере слово демобілізований вояк АТО Володимир Малишевський, нині – юрист, який допомагає бійцям. – Я днями побував у тій Більче-Золотецькій лікарні. І за дві години звідти втік. Ви кажете, що обласна рада виділяє мільйони на реабілітацію вояків? А куди вони діваються? Ви бачили, чим там людей годують? Такого навіть в армії не готують. У палатах - спека жахлива. Чоловіки ходять по лікарні в одних трусах, бо інакше – неможливо.
Після цього Володимир Малишевський хотів просто піти, але Степан барна попросив його залишитися. Врешті Володимир Богайчук отримав завдання розібратися у правдивості озвучених фактів. Долучитися до цієї роботи повинен і директор департаменті соціальної політики ОДА Вадим Боярський. Аби аналіз був неупередженим, голова обласної держадміністрації запропонував створити спеціальну комісію. П’ятеро її представників, у тому числі – Володимир Малишевський і волонтер Василь Конько проведуть інспекцію усіх медичних закладів, де вояки проходять реабілітацію. До слова, присутні на нараді вказали не лише на погане матеріальне забезпечення вказаних вище лікарень, а й на нестачу фахівців, що знаються на військових травмах. Мовляв, шкільний психолог не здатен допомогти воякам. Потрібні спеціалісти, які знаються на бойових психологічних травмах і посттравматичних синдромах.
  • Я згоден, що це важливо. Є така статистика: під час війни у В’єтнамі загинули 67 тисяч вояків США, а за 10 років після тих подій померли або покінчили самогубством 70 тисяч колишніх військових, - підсумовує Олексій Ноздрачов. Тому нам усім слід серйозно ставитися до реабілітації бійців…
Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ Фото автора Довідка. Від початку АТО, за словами Олексія Ноздрачова, на сході загинули 83 військових із Тернопільщини. Одного чоловіка вважають зниклим безвісти. Двоє – ще перебувають у полоні бойовиків. Хоча волонтер «Офіцерського корпусу» Алла «Чонгар» озвучила на засіданні дещо інші, не такі оптимістичні цифри.

Вибір читачів за тиждень

Відео