«Манна небесна» порадувала містечко на Тернопільщині

79c3d391-f08c-4505-92d7-b54639fa56a7

Запашний цвіт середземноморського дерева у Кременці вабить до себе численних мешканців та туристів.

Незвичний цвіт можна побачити у Кременецькому ботанічному саду, де  білою піною у вигляді пишних, повітряних, запашних суцвіть, що покривають всю крону, зацвів середземноморський гість - ясен білоцвітий, манний, або квітковий, як ще його часто називають.

3e73484e-506f-4850-ba4a-e51cda164ef6
3e73484e-506f-4850-ba4a-e51cda164ef6

- Немов «манну небесну», дарує людям це дерево красу свого цвітіння, - розповіла головний спеціаліст Кременецького ботанічного саду Юлія Бундючна. - Ясен манний зростає порівняно повільно і в 20-річному віці досягає висоти 6-7 м. Цікава його деревина з червонуватим відтінком. Аромат суцвіть – солодко-терпкий, свіжий, не задушливий.

Це південно-європейське дерево відоме тим, що з надрізів його кори випливає солодкуватий сік, що твердіє на повітрі у тверду масу крупинок – «манну», яка містить багато поживних речовин, її використовують як лікарський засіб. А внесли ясеневу манну у перелік лікарських засобів ще араби.

Цікаво, що в уяві наших предків-слов’ян ясен був деревом, що зв’язує світи людей і богів, він уособлював зв’язок між минулим і майбутнім.

Це дерево відродження та оновлення, - розповіла Юлія Бундючна.

Біологи кажуть, що для нормального зростання ясену потрібні лісові родючі грунти,  особливо поживні, дреновані, які містять

всі організми, потрібні ясену. Ясен білоцвітий росте кущем або невеличким деревом. Може сягати висоти 5-10 м. Манна містить дуже багато поживних речовин, чим і привертає до себе значну увагу людей.

Для медичних потреб використовують кору і, власне, так звану манну, що становить собою засохлий на повітрі сік з надрізів на корі. Кору збирають навесні з молодих гілок. Манну збирають у липні — вересні: в суху сонячну погоду надрізають кору до самої деревини, в одержані розрізи вставляють тонкі прутики, біля яких сік застигає і легко знімається. Готову сировину зберігають у добре і щільно (особливо це стосується манни) закритих банках або бляшанках. У манні є від 40 до 80% манніту, фруктоза, глюкоза, слизисті речовини, смоли, фраксин, лимонна кислота.

Настій кори ясена має в'яжучі властивості і використовується в народній медицині від проносу й дизентерії, а зовнішньо — для компресів на варикозні вузли.

Ясен манний занесений до Червоної книги України і охороняється майже у всіх країнах Європи.

  Орест Сарматський

Фото: Кременецький ботанічний сад

Вибір читачів за тиждень

Відео