Приватні виконавці незабаром працюватимуть у Тернополі (відео)

bd95773b-3e2d-40e4-a866-f17674432e68

Комплексна реформа системи примусового виконання судових рішень триває в Україні і на Тернопіллі, зокрема. Тож у нас скоро запрацюють приватні виконавці.

Нагадаємо, 2 червня 2016 р. Верховна Рада розглянула у другому читанні і схвалила в цілому проекти Законів «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» і «Про виконавче провадження». Це і дало старт довгоочікуваній реформі (про новації також читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

Виняток - соціально чутливі категорії

  • Приватні виконавці мають запрацювати до кінця цього року, - каже начальник головного територіального Управління юстиції в області Едуард Кольцов. - Ухвалені Закони містять усі норми щодо запровадження змішаної системи примусового виконання: державної виконавчої служби і нової інституції - приватних виконавців.

Останні, за його словами, матимуть ідентичний набір прав і повноважень щодо виконання судових рішень, як державні виконавці. Втім, певні відмінності все-таки є.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mViV1NvLVLo&feature=youtu.be[/embed]
  • Приватні виконавці дійсно матимуть можливості та права здійснення виконавчих проваджень із широкого кола рішень, - уточнює фахівець. – Виняток - соціально чутливі категорії. Наприклад такі, як про виселення із житла, передання дитини, а також - справи, пов’язані із державним сектором, де фігурують державні і місцеві органи влади, державні підприємства.

Планують створити відкритий реєстр боржників

Прийняття вище вказаних законів є наслідком проведення судової реформи, нагадує Едуард Кольцов. Більше того, передбачені ними зміни мають сприяти підвищенню рівня виконання судових рішень у цілому і створенню конкурентного середовища. Адже в країні побудують розгалужену мережу приватних спеціалістів, які працюватимуть паралельно зі своїми державними колегами.

  • Можна буде розраховувати на покращення якості послуг і обслуговування громадян, які зацікавлені у примусовому виконанні рішень, - додає він. – Окрім того, будуть створені додаткові робочі місця – самі приватні виконавці, їхні помічники і обслуговуючий персонал. Це, у свою чергу, знизить бюджетні витрати на сферу, у якій вони працюватимуть.

Закони вводяться у дію через три місяці із дня опублікування. У Кабінеті Міністрів України і Міністерстві юстиції до того часу мають здійснити низку заходів і прийняти ряд підзаконних актів, аби новація запрацювала.

  • Окрім того, в Україні планують створити відкритий реєстр боржників, - продовжує пан Кольцов. - Туди будуть мати доступ працівники державних і фінансових установ, правоохоронці, державні і приватні виконавці, а також особи, щодо яких порушили провадження. Внесення у реєстр боржників відбуватиметься автоматично - після відкриття виконавчого провадження.

До речі, у приватних виконавців не буде якихось додаткових повноважень чи методів роботи. Вони працюватимуть за тими ж принципами, що й державні.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото і відео автора

Довідка. Згідно із нововведенням, в Україні вводиться в дію оновлена процедура виконавчого провадження і запроваджується ряд вдосконалень, що передбачають:

  • встановлення чітких і конкретних часових меж для вчинення певних виконавчих дій та прийняття процесуальних рішень;
  • вимоги щодо чіткого фіксування та відображення усіх дій і процедур у рамках виконавчого провадження;
  • спрощення доступу сторін до інформації про хід провадження, зокрема електронним шляхом;
  • введення нових засобів та інструментів виконавчого провадження, зокрема запровадження реєстру боржників, що має інформувати зацікавлених осіб щодо статусу майбутнього контрагента, запровадження електронного обміну інформацією з органами реєстрації та банками, розширення кола активів, на які можуть накласти стягнення;
  • відновлення можливості реалізації арештованих земельних ділянок у рамках виконавчого провадження;
  • зниження дискреції виконавців і нейтралізація корупційних факторів;
  • розширення судового контролю за діями та рішеннями виконавців.

Вибір читачів за тиждень

Відео