Оксана Бучко

Тернопільський «літак» на Східному може приземлитись самостійно

2-13-1

Демонтувати композицію літака на Східному масиві у Тернополі вирішили на засіданні виконкому 25 серпня. Хоча остаточне рішення про це приймуть лише після узгодження альтернативної скульптури при вході в парк «Національного відродження».

- Є петиція про збереження літака, проте він може спокійно приземлитись сам, - каже заступник мера Владислав Стемковський. – Адже літак – в аварійному стані. Це показують останні обстеження комісії, згідно з якими споруда загрожує життю людини. Тому потрібно оголосити конкурс на проект нової композиції.

IMG_9757
IMG_9757

Серед пропозицій щодо споруди, яка замінить літак – пам’ятник Трійці від архітектора Остапчука та ідея пам’ятника героям АТО. Споруду літака обіцяють зберегти.

- Літак не має історичної цінності, він уже давно не входить в державний реєстр нерухомих пам’яток, - каже заступник мера Леонід Бицюра. – Споруда має швидше ностальгічний характер. За оцінками експертів вона не вписується в загальний стиль. Місце зберігання літака визначать в управліннях культури та архітектури.

До слова, ще у 1992 було розпорядження президента України про зняття з обліку пам’яток. Літак на Східному був під номером 8, повідомив начальник управління архітектури Василь Бесага.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео