Тетяна Бакай

Лемківські костюми та прикраси можна побачити на виставці на Тернопільщині (фото)

Представила свою колекцію автентичного одягу, а також вироби з бісеру майстриня з Тернопільщини Людмила Гургач, яка займається бісероплетінням вже понад 30 років 

Відтворені старовинні та сучасні прикраси з бісеру, старовинний одяг та аксесуари можна побачити на виставці “Від минулого до майбутнього” майстрині з Тернопільщини Людмили Гургач. Днями у приміщенні “Лемківська світлиця” в місті  Чорткові відбулася презентація експонатів. Загалом бісероплетінням жінка займається понад 30 років, а на те, щоб зібрати усі необхідні роботи для виставки пішло теж немало часу, розповіла Терену Людмила Гургач. 

Протягом багатьох років я збирала цю колекцію, дещо люди приносили, дещо знайшла у старій скрині у будинку свого чоловіка у селі Босири і так потроху доповнювала свій доробок. На виставці є багато костюмів, як автентичних, так і сучасних, тому саме це й є метою виставки, щоб пронести давню культуру у майбутнє та зберегти її нащадкам, – каже майстриня. 

Людмила Гургач на відкриті виставки “Від минулого до майбутнього”

Також на виставці є багато родинних архівних документів, старовинних вишивок, притаманних жителям села Босири, а також рушники, хустини та молитовники. 

Якщо говорити про лемківську культуру, то є три колекції музейних костюмів, які люди зберегли і перевезли з лемківщини. Також є три костюми, які люди зберігали вдома і зараз поділились для моєї колекції. Тобто, є шість автентичних костюмів і решту робіт – це мої відтворення, – розповідає Людмила Гургач. 

Автентичні костюми на виставці Людмили Гургач 

Можна побачити на виставці й чимало кривульок – це прикраси з бісеру, яка виконана різноманітними техніками. Для того, щоб створити один такий виріб, необхідно орієнтовно місяць. Кожна робота для пані Людмили є унікальною та близькою по-своєму. 

Найскладнішою була кривулька із великими зубчиками. Вона не є автентичною, але поєднує в собі галичанський візерунок та лемківський стиль, тому така досить особлива, – пригадує майстриня. 

Кривульки Людмили Гургач 

Виставка триватиме ще до 20 жовтня, а після цього її можна буде відвідати за попередньою домовленістю із майстринею, написавши на її сторінку у соцмережі. 

Читайте також: Жителька Тернопільщини розмалювала бабусину хату, якій понад 100 років.

Понад 60 витинанок можна побачити на виставці тернопільської майстрині.

Фото надані Людмилою Гургач

Вибір читачів за тиждень

Відео